26 C
Пловдив
събота, юни 15, 2024

Министър Цеков:Очакваме работна група да каже какво правим с инхаус договорите

85 общини получават близо 120 млн. лв. за реализация на пътни и ВиК проекти от бюджета на МРРБ

До края на месеца работна група, с включени и външни експерти трябва да подготви становища по казуса с инхауса и да излезе с предложения как да се продължат договорите. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков на изслушване в парламентарната Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление. Той напомни, че по магистралите, за които има възложени договори по инхаус за строителство с доставчици на материали и механизация и платени аванси, почти не се строи. Има искане от тяхна страна за индексация на материалите и на ползваната техника.

Поне от година България няма сключени договори за текущ ремонт и поддръжка на пътищата. „Търсим различно решение, което да е законосъобразно. Водим консултации с Агенцията за обществени поръчки дали е възможно да се направи изключение – при наличие на неотложност за използване на възможността, дадена в чл. 79, ал. 1, т. 4 от Закона за обществените поръчки за договаряне без предварително обявление, докато излязат обществените поръчки по новите договори. Ако тези подходи не доведат до задоволително решение, ще се ангажират допълнителни ресурси на държавата – за областите, за които няма финансов ресурс, е възможно да се ангажира друг – армията и гражданска защита“, заяви Андрей Цеков.

Министърът обясни, че от общия бюджет на последно сключените договори за текущ ремонт и зимно поддържане до момента са възложени дейности за 465 млн. лв. и остават неизразходвани 278 млн. лв. С тези средства ще може да се осигури зимната поддръжка на пътищата в 21 области на страната. За 5 области средствата ще се достатъчни за изпълнение на дейността за 3-4 месеца. За трета група те ще са достатъчни за около месец и половина, а за други области няма изобщо ресурс.

Related Articles

Българин декорира мост в Гьотеборг като „лего” играчка

Българският художник Христо Гелов, който от години се изявява на европейската арт сцена преобрази мост в Гьотеборг. Декорира го с елементи на лего игра....

Безплатно: Събират опасни отпадъци от домакинствата в Асеновград

Кампания за безвъзмездно предаване на опасни отпадъци организира кметството в Асеновград, съобщават от администрацията. Акцията ще се проведе тази събота – 15 юни, от 11...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ