14 C
Пловдив
неделя, май 19, 2024

Министър Нинова: Обявяваме форсмажор за бизнеса заради войната в Украйна

„Внасяме предложение в Министерски съвет за обявяване на форсмажор във връзка с войната в Украйна. То ще важи от 24 февруари до края на март и ще се отнася за всички сектори в българската икономика“. Това заяви министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова на среща с представители на КСБ. Решението е в отговор на настояването от страна на строителите за регламентиране на настъпване на форсмажорни обстоятелства по договори заради военните действия в Украйна.

По време на срещата КСБ настоя още квотите за стомани за строителството за второ тримесечие от Украйна и Русия да бъдат прехвърлени към Турция, Индия или други държави производители. Искането им е с оглед спешно осигуряване на необходимото количество от тези материали на местния пазар. Министър Нинова се ангажира за съдействие.

Строителите поставиха и въпроса с необходимостта от спешна индексация на договорите с публични възложители. „Индексацията вече е закъсняла, браншът е в колапс. Ако не се намери решение, обричаме всички на фалит“- предупредиха от бранша.

И поискаха като втора стъпка да се изработи траен механизъм, който да се заложи в Закона за обществените поръчки и да важи за всички договори с публични възложители занапред. Според представителите на КСБ заради забавянето на индексацията и проблемите, които това създава пред строителния бранш, е заплашено не само изпълнението на обектите, които в момента се реализират, но и инвестиционната програма на правителството.

Икономическият министър обеща съдействие и по проблема с индексацията. „Строителството е основен сектор за българската икономика и трябва да се спасява“, коментира Нинова.

Related Articles

Община Карлово се включва в проекта за водородна долина

Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов обсъди с ректора на Тракийския университет в Стара Загора проф. д-р Добри Ярков участието на Общината в проекта...

Пловдив: Обявиха обществената поръчка за изпълнител на реконструкцията на кино „Космос“ Пловдив

Зелена светлина за реконструкцията на знаковото за Пловдив кино "Космос", обявиха от общината в града. Техническият проект, изготвен от проектантско студио „Тектоника-Б“ ООД, е...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ