11 C
Пловдив
сряда, февруари 28, 2024

Министър Нинова: Обявяваме форсмажор за бизнеса заради войната в Украйна

„Внасяме предложение в Министерски съвет за обявяване на форсмажор във връзка с войната в Украйна. То ще важи от 24 февруари до края на март и ще се отнася за всички сектори в българската икономика“. Това заяви министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова на среща с представители на КСБ. Решението е в отговор на настояването от страна на строителите за регламентиране на настъпване на форсмажорни обстоятелства по договори заради военните действия в Украйна.

По време на срещата КСБ настоя още квотите за стомани за строителството за второ тримесечие от Украйна и Русия да бъдат прехвърлени към Турция, Индия или други държави производители. Искането им е с оглед спешно осигуряване на необходимото количество от тези материали на местния пазар. Министър Нинова се ангажира за съдействие.

Строителите поставиха и въпроса с необходимостта от спешна индексация на договорите с публични възложители. „Индексацията вече е закъсняла, браншът е в колапс. Ако не се намери решение, обричаме всички на фалит“- предупредиха от бранша.

И поискаха като втора стъпка да се изработи траен механизъм, който да се заложи в Закона за обществените поръчки и да важи за всички договори с публични възложители занапред. Според представителите на КСБ заради забавянето на индексацията и проблемите, които това създава пред строителния бранш, е заплашено не само изпълнението на обектите, които в момента се реализират, но и инвестиционната програма на правителството.

Икономическият министър обеща съдействие и по проблема с индексацията. „Строителството е основен сектор за българската икономика и трябва да се спасява“, коментира Нинова.

Related Articles

Реставрират Форумите Юг и Изток с пари от проекта „По пътя на Античността“

Финансирането е след одобрена концепция за общ туристически маршрут на Пловдив, Стара Загора и Хисаря Пловдив, Стара Загора и Хисаря ще създадат съвместен мащабен туристически...

Кметът на Свищов с книга за драматични моменти от историята на града

Описва пораженията от земетресението във Вранча през 1977 и отражението му върху архитектурата и хората Пораженията от опустошителното земетресение във Вранча върху архитектурата и развитието...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ