11 C
Пловдив
сряда, февруари 28, 2024

Министър Комитова ще предложи ВиК проект на СО да се включи в Плана за възстановяване и устойчивост

Проект на Столична община за изграждане, доизграждане и реконструкция на водоснабдителни и канализационни мрежи и пречиствателни станции за отпадъчни води в населени места между 2 и 10 хил. еквивалент жители да бъде включен за финансиране в Плана за възстановяване и устойчивост. Това предложение ще направи министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова пред Министерския съвет, стана ясно по време на среща с кмета на София Йорданка Фандъкова.

Проектът включва програма за изграждане на канализационни системи и подобряване на водоснабдяването в по-малки населени места като Кокаляне, Панчарево и др., които не попадат в проектите за ремонт на мрежите, които се финансират по Оперативна програма „Околна среда“ в общината. Министър Комитова информира, че по Плана за възстановяване и устойчивост МРРБ ще разполага с около 600 млн.лв. за подобряване на водоснабдяването в страната. В неговия първоначален вариант е бил включен и проектът на Столична община, но той отпада, след забележки от страна на Европейската комисия и Министерството на финансите, свързани с наличието на частен концесионер на ВиК услугите в столицата, липсата на демаркация на проектите, които ще се реализират с безвъзмездна европейска помощ и с финансиране от концесионера, както и опасността от получаване на недопустима държавна помощ.

По предложение на министър Комитова за отстраняване на забележките и внасяне на коригирания проект в плана ще работят съвместно експерти от МРРБ, Столична община и Български ВиК холдинг ЕАД.

Министър Комитова информира, че страната ни има възможност да внесе повече проекти по плана, които, ако са добри и отговарят на всички изисквания, могат да бъдат финансирани. Така ще се гарантира, че имаме достатъчна проектна готовност и, ако един проект бъде отхвърлен, ще се финансира друг. Тя напомни, че нуждите в отрасъл ВиК са за няколко десетки милиарда лева и в много региони на страната трябват спешни мерки.

 

Related Articles

Обсъждат концепцията за интегрирано териториално развитие на Лом, Димово и Оряхово

На 23 февруари в Лом ще се проведе обществено обсъждане на концепцията за интегрирано териториално развитие на Лом, Димово и Оряхово. Срещата се организира...

Варна: Търси се финансиране за строеж и реновиране на спортни обекти

В Община Варна работят активно за подобряване на спортната инфраструктура в града. Към този момент изграждането на басейни в район „Аспарухово“ и в кв....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ