13 C
Пловдив
неделя, април 21, 2024

Министър Комитова: Собствеността на пречиствателната станция в Албена е ключ към инвестиция за над 113 млн. лв.

В опит да бъде спасена инвестиция от над 113 млн. лв. за подобряване на водоснабдяването, отвеждането и пречистването на отпадните води в област Добрич, министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова проведе среща с изпълнителния директор на „Албена“ АД Красимир Станев, кмета на община Балчик Николай Ангелов и областния управител на Добрич Васил Карапанчев. В срещата се включиха и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Граматиков, изпълнителният директор на Български ВиК холдинг Илия Илиев и др.

Бяха обсъдени възможностите пречиствателната станция за отпадни води на „Албена“ АД да бъде предоставена за управление на ВиК Асоциацията в област Добрич,като по този начин собствеността стане публична. 

Съоръжението обслужва хотелите в комплекса, както и съседните населени места Кранево и Оброчище. Към момента станцията е частна собственост на курортното дружество и това крие риск област Добрич да загуби безвъзмездните европейски средства за подобряване на водоснабдяването. Проектът предвижда инвестиции за реконструкция на ВиК мрежи, помпени станции, резервоари, водни кули, модерни системи за дезинфекция и довеждащи водопроводи в Добрич, Каварна, Балчик. Включено е и модернизиране на пречиствателните станции за отпадни води в Албена, Каварна и Балчик и изграждане на нови колектори за дълбоководно заустване, което ще гарантира чистотата на морската вода в района. Министър Комитова посочи, че ВиК – Добрич вече е подало проекта за кандидатстване по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г., но собствеността на станцията в Албена е пречка пред отпускането на средствата от ЕС. „Проблемите с водоснабдяването на област Добрич са сериозни. В момента имаме възможност да инвестираме сериозни безвъзмездни средства, подкрепяйки цялата област. Имаме шанс да модернизираме и северните ни Черноморски курорти“, посочи министър Виолета Комитова.

На срещата бе договорено да бъде създадена комисия от експерти, която в най-кратки срокове ще направи проверка на място и изготви балансирано решение за бъдещето на пречиствателната станция, което е изгодно за всички засегнати страни. Целта е в кратки срокове проектът на ВиК – Добрич да получили „зелена светлина“ за реализация.

Related Articles

НАП напомня: Българите с имоти в чужбина да ги декларират до 30 април

Националната агенция за приходите напомня на българските граждани, които притежават имоти в чужбина, че са задължени да ги декларират в годишната данъчна декларация за...

С научен форум отбелязват Международния ден за опазване на недвижимото културното наследство

Национална научна конференция под наслов „Културното наследство на Тутракан и неговото място в добруджанската история“ ще се проведе на 18 и 19 април в...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ