26 C
Пловдив
събота, юни 15, 2024

Министър Караджов: Осигуряваме буфер от 300 млн. лв. за общински проекти

Около 300 млн. лв. от бюджета на МРРБ за тази година ще могат да се ползват като буфер за финансиране на общински проекти и за модернизация на ВиК мрежите в населени места с под 10 000 жители, които нямат достъп до еврофинансиране. Това обяви вицепремиерът Гроздан Караджов пред народните представители в Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление. Той уточни, че сумата е предвидена за строителството на големи пътни обекти като магистрала „Струма“ в Кресненското дефиле, АМ „Русе- Велико Търново“, връзката на Южната дъга на София към АМ „Струма“ и др., но тъй като нужда от плащания за тях ще има в края на годината, средствата могат да се насочат към общините, а след това да се възстановят с актуализацията на държавния бюджет през месец юни.

На този етап се предвижда около 80 млн. лв. от сумата бъде насочена за подобряване на водоснабдяването на малките населени места, стана ясно от думите на министър Караджов. Той допълни, че вече са водени разговори с Националното сдружение на общините в Република България, които ще подават проектите в МРРБ. Важно условие е за тях да има издадено разрешение за строеж или такова да бъде издадено до един месец от кандидатстването. Приоритетно ще се финансират дейности, които нямат възможност да получат европейско финансиране, носят висока добавена стойност и са подадени от малки общини в по-слабо развити региони.

Министър Караджов напомни, че от десетилетия регионалното министерство разполага с механизъм за финансиране на общински проекти, но в по-малки обеми. „Ще ползваме структурата на министерството. Ще се съблюдават различни критерии, като всеки подаден проект ще мине през „ситото“ на администрацията за обективна оценка без политическа или партийна шапка“, посочи вицепремиерът. Той отбеляза, че още преди обявяване на инициативата в МРРБ са подадени общински проекти за над 60 млн. лв. в областта на благоустрояването – предимно за пътища и водоснабдяване.

Министър Караджов съобщи, че до две седмици се надява да бъде „разплетен възелът“ с натрупаните задължения към фирмите за текущ ремонт и поддържане на републиканските пътища през миналата година. Заради възложени дейности от предишни правителства без осигурено финансиране са натрупани дългове от над 2 млрд. лв. Очаква се да бъде предложен механизъм за разплащане, за да може да стартират новите обществени поръчки за избор на изпълнители за поддръжка на републиканските пътища. Документите са готови и предстои АПИ да обяви 36 поръчки за поддръжка на пътища, знаци, мантинели и маркировка.

България разполага с една от най-добрите тол системи в света. Софтуерното решение и начинът, по който е построена българската тол система, са водещи в Европа. Има обаче недостатъци по отношение на правоприлагането, които решаваме бързо, коментира в отговор на депутатски въпрос министър Караджов. Той отбеляза, че в момента тече ревизия на средствата – проверява се детайлно колко са събрани и къде отиват. Разширяването на обхвата на тол системата с пътищата от втори клас е в плана на министерството, потвърди министърът и допълни, че така ще се удвои общата сума на километрите, обхванати от тол системата. Министърът потвърди, че това решение ще бъде взето в диалог с превозвачите. В момента масово товарните превозни средства ползват по-ниския клас пътища, за да заобикалят платените магистрали и първи клас шосета, с което се нарушават принципа на ЕС замърсителят плащат.

 

Related Articles

Започва ремонт на 140 спирки на градския транспорт във Варна

Община Варна започва обновяване на 140 спирки на градския транспорт. Дейностите включват почистване, измиване и отстраняване на счупени покрития на спиркозаслоните, информират от администрацията...

Улеснение: Нов раздел „Становища“ в сайта на ДНСК

Нов раздел е създаден в сайта на Дирекцията по национален строителен контрол (ДНСК). В него се публикуват становища, изготвени от служители на ДНСК и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ