27 C
Пловдив
неделя, юли 14, 2024

Министър Виолета Комитова: Да отпадне процедурата „строителство на инженеринг“ и да се засили гражданският контрол

Ще предложим мерки за подобряване на качеството на пътните ремонти и премахване на явлението „ремонт на ремонта“. Това каза в „Лице в лице“ по БТВ министърът на регионалното развитие и благоустройството доц. арх. Виолета Комитова. Според нея качеството на новопостроените пътища и на пътните ремонти е наболял въпрос.

Според нея три са основните стъпки за решаване на проблемите. Те включват отпадането на процедурата „строителство на инженеринг“ и въвеждане на обществени поръчки за избор на проектант, който да посочи точните количествено-стойностни сметки за проекта, за избор на надзор и на строител преди реализацията на проекта. Така фирмите ще се състезават при равен старт на база предварителните количествени сметки.

Втората важна стъпка е строителни дейности да започват само след издадено разрешение за строеж, без значение дали са сгради или пътища, тъй като според ЗУТ липсата на такова е незаконно.

Третото важно условие е засилване на контрола в рамките на гаранционния срок, който за новопостроени пътища е 7 години, а за основно ремонтирани – 2 години. „Смятаме да имаме засилен контрол като след въвеждането на път в експлоатация, в началото и в края на отсечката, се поставят указателни табели. На тях ще пише коя е фирмата изпълнител, кога е въведен обектът в експлоатация, срокът на гаранцията от дата до дата и телефон за оплаквания от граждани в МРРБ. По този начин в рамките на гаранционния срок ще използваме енергията на хората, които всеки ден дават сигнали за лоши пътища. Получаваме сигнала, насочваме го към фирмата и тя е длъжна да го поправи безплатно в полза на държавата. Така с лесен и елементарен начин ще засилим контрола по качеството“, посочи министър Комитова.

Като абсолютно неверни министърът определи твърденията, че иска да спре строителството на АМ „Хемус“. „Аз не съм направила нито едно действие, с което да спра „Хемус“. Тя се строи. Нищо няма да бъде спряно. Сред моите приоритети в управлението –прозрачност, законност, борба с корупцията, чрез подобряване на административната среда, не е да спра „Хемус“, категорична бе арх. Комитова.

 

Related Articles

Покана за дискусия за бъдещия Мемориал на загиналите войници в парка на НДК

Дискусия за бъдещия Мемориал на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк ще се проведе днес 9 юли от...

Правят нов термален парк край Пампорово

Ще има балнео зона и закрит комплекс за целогодишен туризъм Термален парк ще бъде изграден в планинска местност между Девин и Пампорово. Проектът предвижда създаване...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ