17 C
Пловдив
четвъртък, септември 28, 2023

Министър Аврамова: Законът за ВиК не предвижда увеличаване на цената на водата

Проектът на Закон за водоснабдяване и канализация, който е публикуван за обществено обсъждане, не предвижда увеличаване на цената на водата. Нещо повече – в него са залегнали текстове за запазване на социалната й поносимост и че ще бъде въведено подпомагане за тези, които имат необходимост. Това коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова за БТВ.

На въпрос за възможността за повишаване на цената на водата заради наличие на достъп до услугата тя коментира, че текстът от закона е неправилно разбран. Обясни, че не се въвежда различна компонента над определената от КЕВР цена на водата, а ще има вътрешно преразпределение на начина на формирането й, което не променя крайната й стойност.

В процедурата по обществено обсъждане на законопроекта вече са постъпили становища, предложения и коментари.

Регионалният министър коментира още, че над 1,7 млрд. лв. са предвидените средства за енергийна ефективност на жилищни сгради в стълба „Зелена България“ на Националния план за възстановяване и устойчивост. Ще има съфинансиране, но се обсъждат 4 механизма, по които то да бъде осигурено, така че гражданите да не заплащат директно от джоба си при санирането на жилищната сграда, каза Аврамова.

Един от разработваните от екипа на вицепремиера Томислав Дончев варианти за съфинансиране е създаването на национален фонд за декарбонизация с различни източници на финансиране. Той не е окончателен. Четирите варианта още се коментират, ще бъде обявен този, на който се спира правителството като решение. Търсят се три ефекта от изпълнението на мерките – социален, икономически в условията на криза и екологичен.

 

Related Articles

Монтираха първа соларна автобусна спирка в община Разград

Първа соларна автобусна спирка, на която има и станция за зареждане на телефони е монтирана в община Разград. Тя е на главната улица в...

Решено: Община Минерални бани събаря недовършения Културен дом

От община Минерални бани, хасковска област информират, че е взето решение недовършената сграда за Културен дом да бъде разрушена. Строителството на сградата е започнато...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ