26 C
Пловдив
петък, юни 14, 2024

Министри инспектираха отворената за движение АМ „Европа“ между Калотина и Драгоман

Строителството на автомагистрала „Европа“ в участъка между Калотина и Драгоман приключи и трасето е пуснато за движение. Отсечката с дължина 14,5 км вече има Акт 15. Предстои провеждане на държавна приемателна комисия за издаване на Акт 16. Това обяви днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, който заедно с министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и председателя на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Ясен Йорданов направиха оглед на трасето.

Министър Цеков поздрави екипите на възложителя, строителя и надзора и изрази надежда до края на 2024 г.да бъде открит и последния участък от АМ „Европа“, който свързва Сливница със София.

Регионалният министър отбеляза, че участъкът между Калотина и Драгоман на АМ „Европа“ е изпълнен в относително кратък, но изключително тежък период, съвпадащ с ковид-кризата от 2020 г., високите инфлационни процеси през 2021 г. и 2022 г. и политическа нестабилност, включваща три редовни и четири служебни кабинета.

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков подчерта, че общата стойност на европейските средства за цялата автомагистрала „Европа“ са близо 590 млн. лв., от които 424 млн. лева са по линия на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“, а 165 млн. лева са осигурени от Механизма за свързана Европа.

„С изграждането на тази свързаност със Сърбия вече можем да кажем, че Азия е по-близо до Европа“, посочи Гвоздейков. Той допълни, че до преди няколко години пътуването от София до Калотина е отнемало часове, а през следващата година това разстояние ще се изминава за под половин час.

Изпълнител на участъка от Калотина до Драгоман е Обединение „СТРАБАГ БПА“ ДЗЗД, в което са „Щрабаг“ ЕАД, „Страбаг Сп. з.о.о., Полша“ и „Битумина ГмбХ-България“ ЕООД. Стойността на договора е 164 990 259,94 лв. с ДДС.

Related Articles

Изграждат съвременен младежки център в Пещера

В Пещера започна строителството на Младежки център. Целта е да се създаде модерна и достъпна инфраструктура, отговаряща на нуждите и интересите на младите хора...

Заради авариен ремонт: Променят организацията на движение на Дунав мост

От 11 до 15 юни се променя организацията на движение на Дунав мост при Русе за авариен ремонт на настилката. За изкърпването й поетапно...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ