Министерството на културата обяви църквата в Добърско за културна ценност от национално значение

0

По предложение на директора на Националния институт за недвижимо културно наследство на църквата „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ в село Добърско е предоставен статут на архитектурно-строителна и художествена недвижима културна ценност от Средновековието с категория „национално наследство“. Това съобщиха от общинската управа в Разлог.

Наполовина вградена в земята, без купол и камбанария, със съвсем мънички прозорчета уникалната средновековна черква в Добърско е сред най-ярките образци на изкуството и християнската култура у нас, припомнят от общината. Добърчани я построили малка и ниска, за да не дразнят османлиите, но през вековете тя се е превърнала в богато изрисувана крепост на християнството и българския дух. Никога не е опожарявана или събаряна и макар в нея да не се правят богослужения, черквата е отворена за посетители. Тя отдавна е заслужила място сред значимите културни паметници у нас и е част от 100-те национални туристически обекта. Впечатляващият храм заедно с живописната природа на Разложкия край превръщат планинското село в притегателен център за туристи от страната и чужбина.

Твърди се, че черквата е построена през 1614 година, но голяма мраморна плоча, вградена пред олтара й, свидетелства, че това е станало през 1112 година. В храма има над 460 изображения, много от които не следват общоприетите канони. Образите на св. Димитър и св. Георги например там са изобразени в цял ръст, а не на кон, както се рисуват светците войни. Добърско е едно от малкото места, където може да се види изрисувана сцената Сретение Господне, както и образът на Исус Христос с вързана на плитка коса. Според специалисти уникално в църквата е и изобразяването на сцената на „Преображение Господне”, на която Исус сякаш е в космическа ракета.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си