16 C
Пловдив
петък, април 19, 2024

Минимум 1448 лева заплата за квалифицираните работници в строителството

Минимум 1448 лв. става заплатата на квалифицираните строители у нас. Това беше договорено при подписването на нов Колективен трудов договор за отрасъл „Строителство“, съобщават от КНСБ.

Заради усложнената пандемична ситуация преговорите по него са били проведени онлайн между Федерацията на независимите строителни синдикати към КНСБ, Федерация „Строителство, индустрия и водоснабдяване“ към КТ „Подкрепа“ и Камарата на строителите в България.

Договорени са по-високи нива на заплащане, завишени с коефициент от 1,25. От КНСБ напомнят, че през последните 2 години този коефициент е бил 1,15. Това означава, че месечното основно трудово възнаграждение за сектора ще е минимум 1,25% от минималната работна заплата, но не по-малко от 1448 лева за квалифицираните производствени работници в строителството.

Освен това ще бъде повишен и основният платен годишен отпуск на не по-малко от 23 работни дни, както и стойността на безплатната храна и/или добавките към нея. Процентът на прослуженото време се увеличава на 1%.

В новия КТД е включено и ново Приложение № 2, свързано с мерки за минимизиране на риска от заболяване при възникване на пандемия на работното място и ограничаване на негативните последици от нея.

Related Articles

Разширяват системата за видеонаблюдение в Бобов дол

Центърът на Бобов дол ще бъде с постоянно видеонаблюдение. За целта Общината отпуска по бюджета допълнителни 21 000 лева, каза пред БНР кметът на...

До 15-и май започва ремонтът на Дюлинския проход

До 15-и май ще започне ремонтът на 34 км от III-906 през Дюлинския проход. Трасето, което ще се рехабилитира, е между с. Старо Оряхово...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ