30 C
Пловдив
четвъртък, юли 18, 2024

Минало и съвремие се пресичат в проекта за ревитализация на паметника на Бузлуджа

Представиха концепцията за ревитализация на паметника на Бузлуджа по време на приключилия „OPEN BUZLUDZHA FEST“. Тя е дело на проф. Уве Брюкнер от „Atelier Brückner“ (Щутгарт), арх. Анна Неврокопска и арх. Добрин Цветков от „E House Architects“. Техните виждания са да бъде запазен характерът на сградата и мозайките като се внесат и нови елементи. Така да се направи преход от минало към съвремие.

Фоайето ще запознава посетителите с това, което могат да очакват в сградата и ще предлага виртуална обиколка. Върху екрани ще се проектират кадри от визията на паметника с липсващи вече елементи и скулптури.

В основната зала може да се провеждат различни събития, като местата се модифицират. Идеята е да се използват падащи екрани, които ще зонират пространството. На тях ще се презентира различно съдържание и могат да бъдат фон за изложби. Ще се подобри акустиката на залата чрез модерни технологии.

Концепцията предлага панорамните прозорци с впечатляващи гледки в коридорите-галерии да бъдат със специални динамични ламели, които ще регулират естествената светлина. Когато навън е тъмно или мрачно, те ще се превръщат в екрани, на които да се проектират пейзажи или информация за околните обекти.

Концепцията предвижда места за отдих на открито и кафене в ниската дълга част на сградата, към която да бъде изграден стъклен покрив, който да дава интересен поглед към сградата и високото 60 метра тяло.

Една от атрактивните идеи е панорамен стъклен асансьор и обсерватория на върха на пилона на сградата. Предвижда се с него посетителите да могат да се изкачват на нивото на орнаментите от звезди.

 

Related Articles

Столицата – първенец по изграждане на нови офис площи

Пловдив и Варна все още изостават от столицата по отношение на изграждане на нови офис площи. Това сочи последният доклад на Colliers за пазара...

Статуята на Хермес от Хераклея Синтика става част от музея в Петрич

Двуметровата статуя на Хермес, открита в Хераклея Синтика, вече ще е в музея в Петрич. Това съобщи пред БНР ръководителят на разкопките проф. Людмил...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ