13 C
Пловдив
сряда, ноември 29, 2023

Минало и съвремие се пресичат в проекта за ревитализация на паметника на Бузлуджа

Представиха концепцията за ревитализация на паметника на Бузлуджа по време на приключилия „OPEN BUZLUDZHA FEST“. Тя е дело на проф. Уве Брюкнер от „Atelier Brückner“ (Щутгарт), арх. Анна Неврокопска и арх. Добрин Цветков от „E House Architects“. Техните виждания са да бъде запазен характерът на сградата и мозайките като се внесат и нови елементи. Така да се направи преход от минало към съвремие.

Фоайето ще запознава посетителите с това, което могат да очакват в сградата и ще предлага виртуална обиколка. Върху екрани ще се проектират кадри от визията на паметника с липсващи вече елементи и скулптури.

В основната зала може да се провеждат различни събития, като местата се модифицират. Идеята е да се използват падащи екрани, които ще зонират пространството. На тях ще се презентира различно съдържание и могат да бъдат фон за изложби. Ще се подобри акустиката на залата чрез модерни технологии.

Концепцията предлага панорамните прозорци с впечатляващи гледки в коридорите-галерии да бъдат със специални динамични ламели, които ще регулират естествената светлина. Когато навън е тъмно или мрачно, те ще се превръщат в екрани, на които да се проектират пейзажи или информация за околните обекти.

Концепцията предвижда места за отдих на открито и кафене в ниската дълга част на сградата, към която да бъде изграден стъклен покрив, който да дава интересен поглед към сградата и високото 60 метра тяло.

Една от атрактивните идеи е панорамен стъклен асансьор и обсерватория на върха на пилона на сградата. Предвижда се с него посетителите да могат да се изкачват на нивото на орнаментите от звезди.

 

Related Articles

До края на 2023: Приключва ремонтът на сградата на младежкия дом в Ямбол

Предстои подписване на Акт 15 и на следващ етап въвеждане в експлоатация на сградата на младежкия дом в Ямбол, информират от общината. Сградата е построена...

Изследват с томограф дърветата в Пловдив

Маркират опасните за санитарна сеч След снежната буря, която връхлетя Пловдив шест бригади от ОП „Градини и паркове” работят още за отстраняване на падналите дървета....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ