Милчо Доцов, кмет на община Берковица: Обновяваме цялата пътна мрежа на общината. Изграждаме и първата писта, и кабинкова линия до връх Ком

0

Милчо Доцов, кмет на община Берковица:

Обновяваме цялата пътна мрежа на общината

Изграждаме и първата писта, и кабинкова линия до връх Ком

14_kmet
Милчо Доцов управлява Берковица от октомври миналата година. Това е третият му кметски мандат. Бил е градоначалник и преди – от 2003 до 2011 година. Преди това е работил като заместник-кмет. По професия е машинен инженер. Семеен, с две деца.

 

Разговаря

Поли ВАСИЛЕВА

– Г-н Доцов, при смяната на екипите в общината обикновено става и пренареждане на приоритетите. Какви са новите цели за Вашия мандат?

– Целите не се променят от година на година и от мандат на мандат. За Берковица те са едни и същи. Краткосрочните са да обновим пътната мрежа, улиците в града и трите по-големи села на общината, сградите на учебните заведения, читалищата. Дългосрочната ни цел е от поне 10-ина години – да изградим зимен център под връх Ком. Имаме природните дадености, плановете, имаме и изградено общинско дружество за това. Наш партньор е строителната компания „Главболгарстрой”.

– Защо толкова дълго време се изгражда комплексът „Берковски балкан”?

– Защото за строителството на писти, кабинкови линии, площадки за различни зимни спортове, чайни, мотели и други съоръжения са нужни 100 млн. лв. Заедно с нашия партньор търсим външен инвеститор, който да се включи в проекта. Кризата възпира предприемачите да инвестират в това строителство, но то е перспективно. Ако под Ком се създаде ски център, то той ще привлече любителите на зимната планина не само от Северозападна България, но и от София, Плевен, Велико Търново. Тези, които сега ходят на ски в Банско и Пампорово.

– А докато намерите инвеститор, какво прави общинското дружество?

– С нашия партньор планираме да изградим първата писта и кабинкова линия с дължина 2 км. Това ще даде старт на големия проект, след който можем да очакваме по-добро продължение.

– 2016 година е бедна откъм проекти, предишните са изпълнени, а новите още не са одобрени. Така ли е и в Берковица?

– Не, за нас 2016-а бе успешна година за реализиране на националната програма за енергийна ефективност. Ние първи в област Монтана преминахме през всички процедури и започнахме реалното обновяване на жилищните сгради. На 8 септември, когато бе празникът на града, в квартал „Заряница” открихме първите два санирани блока. Отново първи в областта. 108 семейства вече имат по-модерни и по-топли домове. До края на годината още сгради в квартала ще бъдат изцяло обновени по националната програма.

– Берковица не е в списъка на финансовото министерство като закъсала с парите община. Какво е състоянието на общинските финанси?

– През миналата година поех мандата си с 3 млн. лв. задължения, което на фона на други общини е малка сума. За 10 месеца успяхме да стопим 600 000 лв. Основно за сметка на по-високата събираемост и повече приходи. 400 000 лв. – към доставчици на общински услуги, и 200 000 лв. – към банки. Ще се справим сами и с останалия дълг. Не сме изправени пред необходимостта да изготвяме финансовооздравителен план и да искаме безлихвени заеми от държавата.

– Кои са новите проекти, по които ще работите от 2017 година?

– Разработихме и внесохме за одобрение в органите на различните оперативни програми проекти за 20 млн. лв. В момента разработваме други на стойност 10 млн. лв. Но имаме амбицията и капацитета до края на мандата да усвоим 40 млн. лв. по европейски проекти. Досега сме получили одобрение и сме сключили договори по проекти за 4 млн. лв. Ще обновим знакови за града обществени сгради – на общинската администрация, на читалище „Иван Вазов”, на районното управление на МВР, една детска градина. Останалите проекти са свързани с обекти, с които искаме да привличаме туристи. А именно – изграждане на водопровод за минерална вода от село Бързия до града, рехабилитация и разширяване на пътя от града до хижа „Ком”, където се намира нашият туристически център. Това е един дълго отлаган проект, от който ще извлечем голяма полза. Ще увеличим притока на туристи към планината, а това носи приходи и за обектите от сферата на услугите в града.

– Към коя програма сте се насочили?

– Програмата за развитие на селските райони. Тя се оказва много удачна за нас. От нея чакаме одобрение за един голям проект – обновление на цялата общинска пътна мрежа, която е 70 км. Стойността му е 6 млн. лв. Чакаме одобрение и за проект за ремонт на улици в Берковица и трите най-големи села – Бързия, Боровци и Замфирово. Ще ремонтираме и 4 читалища – едно в Берковица и другите в селата. Използваме активно и програмата за трансгранично сътрудничество със Сърбия. Тя също е много полезна за граничните общини.

– Общината обяви, че продава на символични цени свои обекти и терени за развитие на бизнес, свързан с откриването на работни места. Как се развива тази Ваша инициатива?

– Има интерес от няколко фирми. Две са обявили, че в тези наши обекти, които ще придобият, ще открият съответно по 50 и 20 работни места. Има интерес и от по-малки фирми. Става въпрос за солидни обекти – бивши училища, детска градина, атрактивни терени. Има ефект от тази инициатива.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си