27 C
Пловдив
петък, юни 14, 2024

Местят тонове книги в новата библиотека на Бургас

Преместени са първите 20 тона книги от старата сграда в новата градска библиотека на Бургас. Някогашната немска болница е превърната в ултрамодерна постройка, която бургазлии вече наричат „Храм на книгата“. От екипа се надяват до края на март да завършат преместването на общо 60 тона книжнина.

Фасадата на сградата на ул.„Св. св. Кирил и Методий“ е изпълнена с материали, с които се изграждат съвременните институционални сгради в Европа – HPL плоскости, наподобяващи визуално бетон.

За удобство на посетителите на библиотеката е поставена работна станция за самообслужване на читатели, която прилича на банкомат. Там всеки читател ще може да върне книгите сам, без да се налага да изчаква да бъде обслужен. В библиотеката има 3D принтер и копирен център.

Хилядите книги ще се съхраняват в специални подвижни стелажи – комактоси. Хранилищата и другите помещения са обезопасени със специфична пожарогасителна система.

Освен че ще бъдат съхранявани в просторни хранилища с много удобства, изданията ще бъдат почиствани на специална стационарна машина и специална прахосмукачка. А ако някой недобросъвестен посетител реши да си тръгне с книга, се задейства детектор за кражби RFID, който идентифицира кода на всяка книга, притежание на библиотеката.

Библиотеката предлага също и много уютни вътрешни и външни пространства, в които всеки читател може да се уедини с четиво. А за деца и ученици има редица интерактивни изненади.

Related Articles

Започва ремонт на 140 спирки на градския транспорт във Варна

Община Варна започва обновяване на 140 спирки на градския транспорт. Дейностите включват почистване, измиване и отстраняване на счупени покрития на спиркозаслоните, информират от администрацията...

Нощ на индустрията в Стара Загора среща работодатели и младежи

Нощ на индустрията предстои в Стара Загора. Първото по рода си събитие цели да осигури директна връзка между работодателите и всички желаещи да се...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ