9 C
Пловдив
четвъртък, април 18, 2024

Международна програма финансира проекти на малки и средни предприятия в роботиката, строителството и навигацията

До края на април малките и средни предприятия /МСП/ могат да кандидатстват за финансиране на иновативни проекти в сферата на когнитивната роботика по програма VOJEXT. Проектите трябва да са насочени към решаване на предизвикателства в областите виртуална реалност, строителство, навигация и други.

За отворената покана за набиране на проектни предложения могат да кандидатстват малки и средни предприятия в сферата на когнитивните автономни системи, роботиката, изкуствения интелект, информационните и комуникационните технологии.

Максималното финансиране, което може да спечели един проект, е до 100 000 евро. Освен финансиране, наградените проекти ще получат експертна подкрепа от международни ментори за реализиране на своите идеи.

Крайният срок за кандидатстване е 30 април (18:00 ч., българско време). Изпълнението на проектите е предвидено да започне през юли 2021 г. и ще продължи между 9 и 12 месеца.

НОВИ ТЕХНОЛОГИИ В СТРОИТЕЛСТВОТО

Строителните екзоскелети или екзокостюми са концепция, която не е научна фантастика. Този тип устройства навлизат в бранша, макар и бавно, твърдят международни експерти. В строителния сектор екзокостюмите се използват най-вече за предпазване от наранявания и повишаване ефективността на работа. Някои екзоскелети се захранват от електричество, а други просто преразпределят теглото в тялото и по този начин помагат на работника в изпълняването на тежки задачи, изискващи повече физическа сила.

Сред екзокостюмите, които вече се използват в строителството, има и такъв за поддържане на гърба например. Той приляга на раменете, гърба и кръста и по този начин намалява напрежението по време на повдигане на тежести. Друг вариант, използван за поддържане на краката, действа като стол (за сядане), дори когато липсва такъв. Това пък улеснява приклекването за дълги периоди от време. Има и екзоскелети за цялото тяло.

Снимка: GettyImages

Related Articles

Още 5 квартала в Бургас с ново осветление

Община Бургас продължава с поетапното обновяване на осветителната система в града. През последните 2 години това се случи в районите край 22 големи булеварда....

НАП напомня: Българите с имоти в чужбина да ги декларират до 30 април

Националната агенция за приходите напомня на българските граждани, които притежават имоти в чужбина, че са задължени да ги декларират в годишната данъчна декларация за...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ