26 C
Пловдив
събота, юни 15, 2024

Международен проект: Създават дигитален двойник на монумента Бузлуджа

Фондация „Проект Бузлуджа“ стартира международен проект, по който ще бъде създаден дигитален двойник на монумента, както и прототип на първата експозиция. Чрез Бузлуджа, като основен пример, ще бъде разработена методология за проучване и представяне на противоречиви обекти на културното наследство в Европа.

Името на проекта е „Разработване на включващ процес за комуникация на дисонантно наследство“ и ще продължи две години. Той беше избран, заедно с други 33 проекта, от общо 279 кандидатствали. Програмата е „Граждани, равенство, права и ценности“ (CERV) на ЕС и има за цел да защитава и насърчава демократичните и европейски ценности.

Паралелно с основния пример – Бузлуджа, ще се работи и по два други обекта. Единият са мозайките в бившия Колеж по аеронавтика във Форли – впечатляващо произведение на изкуството, създадено с пропагандни цели. А другият е затворът „Модело“ в Барселона, който е служел основно за политически затворници и ще бъде преизползван с нови функции.

Основен партньор по проекта е най-старият университет в света – Университетът в Болоня и неговият Факултет по архитектура. Другият основен партньор е Европейската обсерватория на паметта „EUROM“ към Университета в Барселона. В проекта се включва и „ATRIUM“ – асоциация и културен маршрут на Съвета на ЕС, който работи с архитектурата от тоталитарните режими на 20 век в Европа. Четвъртият партньор е „EuroClio“ – Европейската асоциация на преподавателите по история, в която участват 83 организации от 47 държави, а целта е иновативно и отговорно образование по история. Фондация „Проект Бузлуджа“ е водещата организация на международния консорциум.

Снимка: Георги Тотев

Related Articles

Как се произвежда енергия в дома показват на Празник на слънцето в кв. „Факултета“

Как всеки може да произвежда енергия в дома си показват на Празник на слънцето в софийския квартал „Факултета“. Фотоволтаичните системи за балкони и фасади...

Обновената антична вила „Армира“ отваря врати за посетители

Дворецът е паметник на културата с национално значение След обновяване по европейски проект, античната вила „Армира“ край Ивайловград, ще отвори врати отново за посетители след...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ