20 C
Пловдив
неделя, октомври 1, 2023

Международен архитектурен конкурс за реконструкция на двореца Jonušas Radvila във Вилнюс

Литовският национален музей на изкуството (LNMA) обяви открит международен архитектурен конкурс за проект на сградния комплекс на двореца Jonušas Radvila и неговите подходи във Вилнюс, Литва. В състезанието се очаква да се даде визия за ревитализация на сградния комплекс на двореца Радвила и създаване на музей на визуалното изкуство и дизайн, представящ изкуството от различни периоди и от различни страни по света. Той трябва да се превърне и в привлекателно обществено- културно пространство, достъпно за всички.

Резиденцията Радвила, построена през 17 век, се намира в Стария град на Вилнюс. През вековете комплексът е претърпял някои промени, но днес е един от историческите паметници с национално значение в Литва. Сега сградите принадлежат на LNMA, но само малка част от помещенията функционират като пространства, подходящи за посетители.

Останалите сгради са в доста изоставено състояние. LNMA възнамерява да събуди комплекса за нов живот и създавайки музей на международното визуално изкуство, да го отвори за обществеността чрез различни образователни и културни дейности.

Конкурсът е обявен на 17 май 2021 г., условията и документите му са публикувани в Централната информационна система за обществени поръчки (CVP IS).

Работите за конкурса ще бъдат оценявани от международно жури от професионални архитекти.

Критерии за оценка:

обща архитектурна концепция;

качество на градските решения;

функционалност на сградния комплекс, рационално оформление на програмата;

запазване и разкриване на историческата и културната му стойност; • потенциал за изпълнение на проекта в рамките на планирания бюджет за предложените етапи.

Награди:

1-во място – 12 000 евро;

2-ро място – 8 000 евро;

3-то място – 5 000 евро.

Краен срок за подаване на документи – 2 септември 2021, а обявяването на резултатите ще е до края на същия месец. Състезателната процедура се организира от Асоциацията на архитектите на Литва.

Related Articles

На форум: Експерти дискутират бъдещето на световното културно наследство

Конфиндустрия България и Посолството на Италия в България, в сътрудничество с Италианския културен институт, Камарата на архитектите в България, Камарата на строителите в България...

Строят изложбена зала към Историческия музей в Свиленград

Нова сграда ще увеличи експозиционната част на Историческия музей в Свиленград. Едноетажната постройка ще е в двора на музея до съществуващата сграда, като ще...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ