8 C
Пловдив
понеделник, април 22, 2024

Международен архитектурен конкурс за реконструкция на двореца Jonušas Radvila във Вилнюс

Литовският национален музей на изкуството (LNMA) обяви открит международен архитектурен конкурс за проект на сградния комплекс на двореца Jonušas Radvila и неговите подходи във Вилнюс, Литва. В състезанието се очаква да се даде визия за ревитализация на сградния комплекс на двореца Радвила и създаване на музей на визуалното изкуство и дизайн, представящ изкуството от различни периоди и от различни страни по света. Той трябва да се превърне и в привлекателно обществено- културно пространство, достъпно за всички.

Резиденцията Радвила, построена през 17 век, се намира в Стария град на Вилнюс. През вековете комплексът е претърпял някои промени, но днес е един от историческите паметници с национално значение в Литва. Сега сградите принадлежат на LNMA, но само малка част от помещенията функционират като пространства, подходящи за посетители.

Останалите сгради са в доста изоставено състояние. LNMA възнамерява да събуди комплекса за нов живот и създавайки музей на международното визуално изкуство, да го отвори за обществеността чрез различни образователни и културни дейности.

Конкурсът е обявен на 17 май 2021 г., условията и документите му са публикувани в Централната информационна система за обществени поръчки (CVP IS).

Работите за конкурса ще бъдат оценявани от международно жури от професионални архитекти.

Критерии за оценка:

обща архитектурна концепция;

качество на градските решения;

функционалност на сградния комплекс, рационално оформление на програмата;

запазване и разкриване на историческата и културната му стойност; • потенциал за изпълнение на проекта в рамките на планирания бюджет за предложените етапи.

Награди:

1-во място – 12 000 евро;

2-ро място – 8 000 евро;

3-то място – 5 000 евро.

Краен срок за подаване на документи – 2 септември 2021, а обявяването на резултатите ще е до края на същия месец. Състезателната процедура се организира от Асоциацията на архитектите на Литва.

Related Articles

В Добрич стартира конкурс за проект на междублокови пространства

„Заедно можем“ е мотото на конкурса на община Добрич за проект на муждублоково пространство. Администрацията предлага на гражданите да кандидатстват със свой проект за...

До 15-и май започва ремонтът на Дюлинския проход

До 15-и май ще започне ремонтът на 34 км от III-906 през Дюлинския проход. Трасето, което ще се рехабилитира, е между с. Старо Оряхово...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ