Международен архитектурен конкурс за реконструкция на двореца Jonušas Radvila във Вилнюс

Общият награден фонд е в размер на 25 000 евро

0

Литовският национален музей на изкуството (LNMA) обяви открит международен архитектурен конкурс за проект на сградния комплекс на двореца Jonušas Radvila и неговите подходи във Вилнюс, Литва. В състезанието се очаква да се даде визия за ревитализация на сградния комплекс на двореца Радвила и създаване на музей на визуалното изкуство и дизайн, представящ изкуството от различни периоди и от различни страни по света. Той трябва да се превърне и в привлекателно обществено- културно пространство, достъпно за всички.

Резиденцията Радвила, построена през 17 век, се намира в Стария град на Вилнюс. През вековете комплексът е претърпял някои промени, но днес е един от историческите паметници с национално значение в Литва. Сега сградите принадлежат на LNMA, но само малка част от помещенията функционират като пространства, подходящи за посетители.

Останалите сгради са в доста изоставено състояние. LNMA възнамерява да събуди комплекса за нов живот и създавайки музей на международното визуално изкуство, да го отвори за обществеността чрез различни образователни и културни дейности.

Конкурсът е обявен на 17 май 2021 г., условията и документите му са публикувани в Централната информационна система за обществени поръчки (CVP IS).

Работите за конкурса ще бъдат оценявани от международно жури от професионални архитекти.

Критерии за оценка:

обща архитектурна концепция;

качество на градските решения;

функционалност на сградния комплекс, рационално оформление на програмата;

запазване и разкриване на историческата и културната му стойност; • потенциал за изпълнение на проекта в рамките на планирания бюджет за предложените етапи.

Награди:

1-во място – 12 000 евро;

2-ро място – 8 000 евро;

3-то място – 5 000 евро.

Краен срок за подаване на документи – 2 септември 2021, а обявяването на резултатите ще е до края на същия месец. Състезателната процедура се организира от Асоциацията на архитектите на Литва.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си