Медитиращите камъни на Майкъл Граб, или кулите, които преодоляват гравитацията

Десетки градове в различни континенти приемат скулптурите му в търсене на баланс и хармония

0

САЩ, Канада, Хърватска, Холандия, Япония, Китай, Тайван, Турция, Германия са само част от страните, които вече познават изкуството „Скален баланс” благодарение на художника Майкъл Граб. Той се занимава с атрактивното „редене“ на камъни и прави ефектни скулптури от 2008 г. насам. Те сякаш са неподвластни на гравитацията и са абсолютно необясними като конструкция за окото на зрителя. Впечатляващото търпение и забележителен талант на Граб му позволяват да открие и най-малките вдлъбнатини във всяко парче камък и така до го „закачи” за следващия, че да се получи съвършено балансирана скулптура без никакви помощни средства.

………………………………………….КЛЮЧЪТ КЪМ РАВНОВЕСИЕТО………………………………………….

„На физическо ниво най-базисният елемент за баланса е да откриеш един вид статив, върху който камъкът да стои. Всеки камък е покрит с множество малки и големи вдлъбнатини, които могат да изпълняват ролята, така че парчетата да стоят изправени едни върху други. Нужно е също да усетиш камъните. Фокусирайки се върху тях, започваш да забелязваш дори и най-малките помръдвания. В някои случаи точката на баланс може да създаде усещането на безтегловност, тъй като камъните изглеждат сякаш едва се докосват“, споделя за работата и изкуството си художникът Майкъл Граб .

 ………………………………………….КЛЮЧЪТ КЪМ РАВНОВЕСИЕТО………………………………………….

Артистът пътува по света и за всяка своя творба ползва камъни и скален материал единствено от съответното място. Реденето на елементите е същински спектакъл и урок по търпение и самоконтрол. Освен чисто естетически и художествени качества скулптурите на Граб имат и терапевтичен ефект. В много точки по света, в които са монтирани, хората ги съзерцават активно за релакс и за медитация. Майкъл Граб е канен да прави презентации по „Скален баланс” и пред мениджъри от редица световни компании, за да преодоляват по-успешно стреса и напрежението от работата. Последният проект на Майкъл Граб е реализиран около град Боулдър, щата Колорадо.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си