18 C
Пловдив
вторник, септември 26, 2023

МВФ: Правителствата да преминат от заеми към „капиталова“ подкрепа на фирми, пострадали от пандемията

Правителствата да преминат към „капиталова“ подкрепа вместо сегашната стратегия за отпускане на заеми за затруднените фирми, които страдат от пандемията от Covid-19. Това призова главният икономист на Международния валутен фонд Гита Гопинат.

Според нея има риско повече фирми да станат неплатежоспособни в един момент, тъй като страдат от по-ниски приходи в продължение на много месеци.

Подкрепата на правителствата под формата на заеми би натоварила затруднените компании с допълнителен огромен дълг, което би послужило като данък, който затруднява излизането им от кризата, каза тя, цитирана от Reuters.

„Ако заемането на средства става по-скоро като собствен капитал, тогава бремето върху фирмите ще е по-малко. Това ще улесни фирмите да се възстановят от кризата “, заяви Гопинат по време на уебинар, организиран от МВФ и Токийския университет.

Тя не е уточнила механизма за подобна подкрепа.

Финансисти припомнят, че по време на местната банкова криза в края на 90-те години, Япония е наляла капитал във фирми чрез схеми, при които държавни организации купуват привилегировани акции, емитирани от тези фирми.

Related Articles

Започва рехабилитация на пътя Поленица – Джигурово

Един от натоварените пътни участъци в Община Сандански, основна транспортна връзка между селата Поленица и Джигурово, ще бъде цялостно ремонтиран и рехабилитиран. Проектът получи...

Пет музея във Варна вече са достъпни за хората с увреждания

Пет отдела на Регионалния исторически музей във Варна - Етнографският музей, Природонаучният музей, музей „Нова история на Варна“, Музеят на Възраждането и Аладжа манастир,...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ