14 C
Пловдив
понеделник, февруари 26, 2024

Масово българите не застраховат имуществото в дома

Българите много рядко застраховат имуществото в дома, едва 5-6% е делът на тези застраховки в страната. Това посочиха от Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) по повод щетите от пороите и наводнението по Южното Черноморие.

„Покрай усиленото ипотечно кредитиране в последните години се засили търсенето на имуществени застраховки, но само на недвижимия имот. Рядко се застрахова движимото имущество в него, защото то не служи за ипотека в банката“, коментира пред БНР Веселен Ангелов от управителния съвет на АБЗ. Той посочи, че с изключение на по-големите хотели, много малка част от собствениците на къщи и имоти в наводнените райони по Южното Черноморие са застраховани и те може да разчитат само на помощ от държавата.

Друга грешка на потребителите е, че най-често избират застрахователния продукт с най-ниската цена. Това обаче носи рискове, защото не може да се покрият в достатъчна степен щетите от природно бедствие.

Експертите съветват внимателно да се прегледа при сключване на застраховка дали тя е само за недвижимия имот или и за движимо имущество, както и какви рискове покрива – за наводнение, земетресение, повреди на ВиК инсталации и др.

От Асоциацията на застрахователите допускат че е възможно да има покачване на цените на имуществените застраховки, но всяка компания сама взима решение за това.

Related Articles

Започва строителствотото на 7 пътни съоръжения в Старозагорско

6 надлеза и 1 подлез ще бъдат изградени на територията на Община Стара Загора. Това съобщи генералният директор на НКЖИ инж. Мария Генова по...

Ремонтират спирки в столичния район „Студентски“

До 1 март трябва да приключи ремонтът на спирките на градския транспорт в столичния район „Студентски“. Дейностите са част от договора за поддръжка на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ