25 C
Пловдив
събота, септември 30, 2023

Масово българите не застраховат имуществото в дома

Българите много рядко застраховат имуществото в дома, едва 5-6% е делът на тези застраховки в страната. Това посочиха от Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) по повод щетите от пороите и наводнението по Южното Черноморие.

„Покрай усиленото ипотечно кредитиране в последните години се засили търсенето на имуществени застраховки, но само на недвижимия имот. Рядко се застрахова движимото имущество в него, защото то не служи за ипотека в банката“, коментира пред БНР Веселен Ангелов от управителния съвет на АБЗ. Той посочи, че с изключение на по-големите хотели, много малка част от собствениците на къщи и имоти в наводнените райони по Южното Черноморие са застраховани и те може да разчитат само на помощ от държавата.

Друга грешка на потребителите е, че най-често избират застрахователния продукт с най-ниската цена. Това обаче носи рискове, защото не може да се покрият в достатъчна степен щетите от природно бедствие.

Експертите съветват внимателно да се прегледа при сключване на застраховка дали тя е само за недвижимия имот или и за движимо имущество, както и какви рискове покрива – за наводнение, земетресение, повреди на ВиК инсталации и др.

От Асоциацията на застрахователите допускат че е възможно да има покачване на цените на имуществените застраховки, но всяка компания сама взима решение за това.

Related Articles

Важно от НАП! Ето как плащаме от 1 октомври

От началото на октомври 2023 г. плащанията по банков път към НАП ще се извършват по пет нови банкови сметки на БНБ. Всяка от...

Пилотно: Велико Търново стартира проект за всеобхватно управление на битовите отпадъци

Град Дебелец ще е първият в България с новата система Пилотен проект за цялостно и всеобхватно управление на битовите отпадъци стартира Община Велико Търново заедно...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ