15 C
Пловдив
понеделник, май 20, 2024

Масово българите не застраховат имуществото в дома

Българите много рядко застраховат имуществото в дома, едва 5-6% е делът на тези застраховки в страната. Това посочиха от Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) по повод щетите от пороите и наводнението по Южното Черноморие.

„Покрай усиленото ипотечно кредитиране в последните години се засили търсенето на имуществени застраховки, но само на недвижимия имот. Рядко се застрахова движимото имущество в него, защото то не служи за ипотека в банката“, коментира пред БНР Веселен Ангелов от управителния съвет на АБЗ. Той посочи, че с изключение на по-големите хотели, много малка част от собствениците на къщи и имоти в наводнените райони по Южното Черноморие са застраховани и те може да разчитат само на помощ от държавата.

Друга грешка на потребителите е, че най-често избират застрахователния продукт с най-ниската цена. Това обаче носи рискове, защото не може да се покрият в достатъчна степен щетите от природно бедствие.

Експертите съветват внимателно да се прегледа при сключване на застраховка дали тя е само за недвижимия имот или и за движимо имущество, както и какви рискове покрива – за наводнение, земетресение, повреди на ВиК инсталации и др.

От Асоциацията на застрахователите допускат че е възможно да има покачване на цените на имуществените застраховки, но всяка компания сама взима решение за това.

Related Articles

Варна: Монтират нова чешма с минерална вода в кв. „Младост“

Предстои в конструкцията да се вгради и барелеф на Капитан Петко войвода Конструкцията на нова чешма с минерална вода е монтирана в кв. "Младост" във...

13 май 2024 г – Ден на данъчна свобода!

134 дни тази година работим за държавната хазна Общо 134 дни работим за държавната хазна през 2024 г. Бюджетът за тази година залага консолидирани приходи...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ