24 C
Пловдив
вторник, септември 26, 2023

Люксембург става първата в света страна с безплатен обществен транспорт

От 1 март Люксембург става първата държава в света с напълно безплатен за използване обществен транспорт. Една от най-малките страни в Европа предприема тази мярка като част от усилията си да убеди местните жители да ограничат максимално ежедневното използване на личните си автомобили. Целта е подобрение на околната среда и намаляване на трафика. Безплатният транспорт за жителите и туристите ще струва близо 491 млн. евро.

По данни на Министерството на устойчивата среда и инфраструктурата през 2016-а на всеки 1000 души в Люксембург се падат 662 коли, а през изминалата година всеки шофьор е прекарал средно 33 часа в задръстване. Държавата има най-високия брутен вътрешен продукт в целия Европейски съюз.

Безплатното пътуване ще важи за всичките 600 хиляди жители и е само за територията на херцогството. Запазват се билетите при пътуване в първа класа на жп транспорта.

Related Articles

Решено: Община Минерални бани събаря недовършения Културен дом

От община Минерални бани, хасковска област информират, че е взето решение недовършената сграда за Културен дом да бъде разрушена. Строителството на сградата е започнато...

Пет музея във Варна вече са достъпни за хората с увреждания

Пет отдела на Регионалния исторически музей във Варна - Етнографският музей, Природонаучният музей, музей „Нова история на Варна“, Музеят на Възраждането и Аладжа манастир,...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ