16 C
Пловдив
събота, септември 30, 2023

Ликът на бележития търновец Георги Живков грейна на фасадата на Спортното училище

Ликът на бележития българин Георги Живков вече краси фасадата на Спортното училище във Велико Търново, което от началото на настоящата учебна година носи неговото име. Училището е първото в града и в региона, чийто патрон е изобразен с огромен портрет, заявиха от общината.

Георги Живков е представен с ордените „За храброст“ I-а степен и звездата към него, „Свети Александър“ и с възпоменателния орден за възшествието на престола на цар Фердинанд.

Инициативата е на Комитет „Генерал Сава Муткуров“, по чиято идея училището е кръстено на името на Георги Живков. Паното е дело на талантливите художнички Невена Лефтерова, Евгения Лефтерова и Нина Ковачева-Маринова, познати с творчеството си във Велико Търново, България и в чужбина.

Георги Живков е бележит българин, учител и революционер, строител на държавността след Освобождението, първи кмет на Търново, три пъти председател на Народното събрание, министър на просвещението. Той е човекът, положил началото на спортното образование в България. Георги Живков е един от тримата българи, които са удостоени с най-високата степен на ордена „За храброст“. Другите двама са Стефан Стамболов и генерал Сава Муткуров.

Related Articles

Пловдив става първата регионална иновационна долина в България

Първата регионална иновационна долина в България ще бъде открита в Пловдив през октомври т.г. Тя ще работи в областта на биоикономиката и храните и...

Строят изложбена зала към Историческия музей в Свиленград

Нова сграда ще увеличи експозиционната част на Историческия музей в Свиленград. Едноетажната постройка ще е в двора на музея до съществуващата сграда, като ще...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ