29 C
Пловдив
четвъртък, юни 13, 2024

Летище София със сертификат за намаляване на въглеродните емисии

Летище София получи сертификат с Ниво 4 за намаляване на въглеродните емисии (Airport Carbon Accredited Level IV – Transformation), съобщиха от компанията концесионер. Такава акредитация имат само още 8 летища в Европа – новото летище на Истанбул; парижките – Шарл де Гол, Бурже и Орли; Марсилия; Цюрих; Лондон-Лутън и Базел.

Акредитацията се определя от европейската асоциация на летищата ACI EUROPE, а най-високата оценка е Ниво 5.

„Тази оценка потвърждава ангажимента на компанията към изпълнението на ЕSG стратегията и намаляването на въглеродния отпечатък в съответствие с глобалните климатични цели. Високата акредитация е резултат от целенасочените усилия и ангажираност на целия екип на Летище София и демонстрира нашата решимост да постигнем пълна въглеродна неутралност до 2036 г.“, заявява Хесус Кабайеро, главен изпълнителен директор на СОФ Кънект.

В стратегическият план на концесионера е включена пълна декарбонизация с 15% компенсации до 2036 г. За тази цел летището е закупило 34 електрически автомобила и няколко хибридни, участва в програмата за въглеродни компенсации, за да сведат до нула емисиите от автотранспорта и планира изграждането на собствени и на публично достъпни зарядни станции за електрически автомобили.

Предвижда се и изграждането на соларна електроцентрала с капацитет от 20 мегавата с батерии за съхранение на произведената енергия. Тя се очаква да бъде завършена до 2035 г. и ще покрива значителна част от енергийните потребности на летището.

Related Articles

Габрово се включва в международен проект за зелени инвестиции

Община Габрово ще подобри капацитета си за въвеждане на зелени инвестиции в градското развитие чрез участие в партньорски международен проект по Програма „Интеррег“. Той...

САБ обяви конкурс за проектиране на комплекс със смесено предназначение в Бургас

Съюзът на архитектите в България търси реализация на своя дългогодишен актив – имот в Промишлена зона „Север“ на Бургас, с площ от 8 156...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ