34 C
Пловдив
сряда, юни 19, 2024

Ламборгини изпревари Ролс Ройс в предпочитанията на българските милионери

Българските милионери се хвърлиха да купуват луксозни автомобили, като най-предпочитаните модели са спортните. Докато пазарът на коли като цяло още не може да се възстанови от пандемията и продажбите са значително под нивото от 2019 г., има бум при сделките със скъпи автомобили, пише „Труд“.

Регистрираните в страната нови и употребявани автомобили от осем луксозни марки – Ролс Ройс, Ферари, Лотус, Макларън, Ламборгини, Бентли, Мазерати и Порше през първите шест месеца на годината са с 45% повече спрямо същия период на миналата година и с 40% повече спрямо 2019 г. Това показват данните на МВР за регистрираните превозни средства от януари до края на юни. В страната през първата половина на 2021 г. са купени 65 нови коли и 486 употребявани от тези луксозни марки.

Пандемията доведе до ръст на депозитите на милионери в банките. Заради ограничените пътувания и светски събирания през миналата година хората с високи доходи спестиха големи суми. Освен това заради несигурността през 2020 г. покупките на редица луксозни стоки бяха ограничени по целия свят. Сега с намаляването на случаите на заболели от COVID-19 у нас и с раздвижване на икономиката родните милионери започнаха да влагат парите си в луксозни коли. Прави впечатление интересът към Ламборгини. От януари до юни в страната са регистрирани 5 нови и 14 употребявани автомобила от тази марка. Цената на ново Lamborghini Aventador S започва от 425 хил. долара, а на модела Huracаn EVO от 267 хил. долара. Купените автомобили Ламборгини от януари до юни са над два пъти повече спрямо същия период на предходните две години.

Подобна е ситуацията и при покупките на Ферари, като те нарастват с 80% спрямо предходните две години. Цената на ново Ferrari 812 Superfast/GTS започва от 340 хил. долара, а на модела Roma от 222 хил. долара. За шест месеца в страната са купени 6 нови и 12 употребявани автомобили от тази марка.

За полугодието са регистрирани и два спортни автомобила от марката Лотус – един нов и един употребяван, при положение, че през 2019 г. не е имало нито една покупка на такава кола в страната. Цената на модела Lotus Evija започва от 350 хил. долара, а на Lotus Evora 400 от 363 хил. долара.

В луксозния сегмент от пазара най-достъпни и съответно най-купувани са поршетата. Само за периода от януари до юни в страната са регистрирани 46 нови поршета и 347 употребявани.

Повече са и продадените автомобили Бентли. По брой регистрирани коли Бентли е на трето място в класацията на луксозните марки веднага след по-бюджетните Порше и Мазерати.

Само при Ролс Ройс сделките през настоящата година са точно колкото през 2019 г., а при Макларън има спад при покупките им от родните милионери.

Related Articles

С над 1 млн. лева: Община Хисаря модернизира Дома за възрастни в Старосел

Община Хисаря започва реализацията на проект по ОП „Национален план за възстановяване и устойчивост“, Компонент „Социално включване“, програма за модернизиране на дългосрочната грижа. Ще...

За обществено обсъждане: Публикуван е нов законопроект за ВиК

Да бъде запазена социалната поносимост на цената на ВиК услугите за всяка отделна административна област. Това е регламентирано в проекта на нов Закон за...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ