20 C
Пловдив
четвъртък, септември 21, 2023

Кюстендил и Троян могат да кандидатстват за изграждане на социални центрове по ОПРР

До 25 май общините Кюстендил и Троян ще могат да кандидатстват за европейско финансиране за изграждане на центрове за грижа за лица с психически разстройства. 570 хил. лв. е максималният размер на безвъзмездно финансиране, което всяка от тях може да получи от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. за обособяване на социалната услуга. Това предвижда проектът за изменение на процедурата „Подкрепа за деинституционализация на социалните услуги за възрастни и хора с увреждания” по приоритетна ос 5 „Регионална социална инфраструктура“, обявен за публично обсъждане от Управляващия орган на програмата.

С промяната се дава възможност на общините да подадат предложения за изграждане на необходимата инфраструктура за посочените социални услуги съгласно актуализираната Карта на резидентните услуги и тази на услугите за подкрепа в общността. С европейските средства ще могат да бъдат изпълнявани строителство или ремонт на сгради за социални услуги и на прилежащото им дворно пространство. Доставката, монтажът на оборудване и обзавеждане на помещенията, както и подобряването на достъпа за хора с увреждания до и в сградите, са също дейности, които подлежат на финансиране.

Общият бюджет на процедурата е близо 41,4 млн. лв., от които 35,2 млн. лв. са безвъзмездна финансова помощ, а 6,2 млн. лв. – национално съфинансиране. Бенефициенти по нея са също общините Варна, Велики Преслав, Велико Търново, Враца, Габрово, Девин, Димитровград, Дряново, Дупница, Златоград, Казанлък, Кърджали, Ловеч, Малко Търново, Нови пазар, Перник, Пловдив, Провадия, Русе, Свищов, Своге, Силистра, Сливен, Столична община, Струмяни, Търговище, Хасково и Шумен.

Проектът на изменение на Насоките за кандидатстване, заедно с приложенията към него, са публикувани на интернет страницата на програмата. Предложения и коментари се приемат до 17:30 ч. на 24.02.2020 г. по официален път, на електронната поща или в модула за електронно кандидатстване на информационната система ИСУН 2020.

Related Articles

Изложба на именития Кристо в музей галерия „Анел“

„Кристо – поетика на необикновеното“ е изложба, която представя забележителната артистична визия и трансформиращите инсталации на известния художник Кристо. От 21 септември до 10...

АПИ: Разширяваме 20 първокласни пътни участъка до скоростни пътища

„Един от ключовите приоритети, залегнали в бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ за следващата година, е възлагането на идейни проекти с пълни геоложки проучвания и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ