16 C
Пловдив
вторник, септември 26, 2023

Къща музей „Гео Милев“ в Стара Загора посреща гости след ремонт

Къща музей „Гео Милев“ в Стара Загора посреща гости след основно обновяване. Извършените ремонтни дейности са финансирани изцяло от бюджета на общината, уточняват от администрацията.

Реновирано е покривното пространство, заради течове в сградата, пренаредени са част от керемидите, за да се запази автентичния й облик. Поради предписание от Регионална служба „Пожарна безопасност и защита на населението” е променено отварянето на входната врата на експозиционната зала.

Възстановителните работи са включили и пребоядисване на стените в дворното пространство и на южната ограда, които влагата е компрометирала.

Изградена е и нова предпазна конструкция на съществуващия кладенец в двора на къщата. Старинните плочки, които са по алеите на музея, са префугирани, за да се избегнат инциденти при посещенията и обиколките на посетителите.

Архивите припомнят, че след три години къщата музей, където е израснал великият поет Гео Милев, ще чества своята 70 годишнина. Родителите и роднините на Георги Касабов – истинското име на твореца, правят първото дарение на новоизградения музей, който е открит официално през 1953 година. Това са редица ръкописи, писма, рисунки на Гео Милев, както и голяма част от личната му библиотека – книги и списания на няколко езика.

В двора на къщата пък се намира „Дъбът на Гео Милев“, вековно дърво, обявено за природна забележителност, което е било засадено от самия поет.

Related Articles

Създават виртуална карта на изоставените училища в България

Продължава работата по българския павилион на 18-то биенале за архитектура във Венеция, информират от Камарата на архитектите в България. Като част от програмата на...

Пловдив: Работна група чертае визия за Тютюневия град

Проблемите и благоустрояването на емблематичната зона на някогашните тютюневи складове в Пловдив, известна като Тютюневия град обсъдиха на среща представители на НИНКН, Община Пловдив...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ