„Къртицата” на софийското метро стигна до „Орлов мост”

0
80% от работата на тунелпробивната машина по третия метродиаметър е приключена
Катя КОСТОВА

Между 15 и 20 метра на ден преминава тунелпробивната машина и вече е около бъдещата метростанция на „Орлов мост” в столицата. Това стана ясно при последната проверка, извършена от кмета на София Йорданка Фандъкова.

Към момента 76% от дейностите по етап 1 са завършени, а над 80% от работата на тунелпробивната машина също е приключена. Условията на терена под земята при изграждането на третия лъч на метрото са доста тежки, но все пак се работи по план, уточни тя. Шефът на „Метрополитен” ЕАД инж. Стоян Братоев допълни, че около 3 км от третата линия на метрото минава под реки. В участъка от „Красно село” до бул. „България” има река, която е на няколкостотин хиляди години. Важното е да има хора, които да вземат подходящите технически решения, изтъкна той.

Проектът за развитие на столичното метро е съвместен проект, който се финансира по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура”, която се управлява от Министерството на транспорта. Работата по него върви по план и графикът се изпълнява. След приключване строителството на метрото край парка на Военна академия ще се възстанови пресъхналото езеро, уточни столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Министърът на транспорта Росен Желязков, от своя страна, каза, че изграждането на третия лъч на столичната подземна железница е гаранция за доброто управление и европейско съфинансиране, както и ефективното използване на транспорта. Той коментира, че европейският ресурс при изграждането на столичния метрополитен е един от най-добрите примери за усвояване на европейските средства и европейската солидарност.

През есента на 2019 г. трябва да бъдат пуснати станциите от бул. „Патриарх Евтимий” до „Красно село”. До края на 2018 г. пък трябва да бъде готово депо „Земляне“. Половината от двайсетте метровлака вече са там и започва работа по оборудването им, за да се включат те в движението на метрото след година.

Очаква се третата линия да обслужва 130 хил. души дневно.

 

Сложиха първата пергола на пл. „Славейков”

Първият елемент, една от перголите, е вече монтирана на пл. „Славейков”, където върви реконструкция. Стойките й са изработени от стомана и са боядисани в цвят графит. Перголите наподобяват листа и са направени специално за тази част от центъра на София. По тях ще има цветни тенти. След поставянето им започва монтажът на щандовете за книги.

Стойките са изработени от стомана и са боядисани в цвят графит

След ремонта фонтанът на площада ще бъде отворен и отново ще заработи, а зоната около него ще е свободна. До фонтана ще има и чешма. Запазено място има само пейката на баща и син Славейкови. По трамвайната линия ще има ново осветление в стила на стара София. В пространството ще се поставят общо 32 пейки, кошчета за отпадъци и стойки за велосипеди. Пейките ще са от камък, мозайка и с дървени облегалки, боядисани в ярки цветове. На площада се планира засаждането на още 15 дървета.

До средата на ноември трамвайното движение ще бъде възстановено заедно със спирките по улица „Граф Игнатиев”, уверяват от Столична община.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си