Къде летуват инженерите?

0

Инж. Иван Каралеев, председател на УС на КИИП: Агиос Николаос – любимият ми плаж в Гърция

Колата бързо се носи по сиво-синкавата лента на виещото се шосе, обвиващо в прегръдката си маслиновите горички, фабриката за зехтин и множеството вили, накацали сред цветя и декоративни палми. Вдясно, в трепкащите багри на всички оттенъци на синьото се разстила морето, сливащо се с безкрайната дъга на хоризонта, очертаваща прехода към небесния свод. Сякаш за да подчертаят връзката си с тази безкрайна синева, която струи отвсякъде, в много от разпръснатите и искрящо бели къщички, прозорците, вратите, столовете и масите са боядисани в същия цвят. Разклоненията и указателните табели също са в синьо, само историческите места са отбелязани в кафяво. От радиото в автомобила се носи позната гръцка мелодия за любовта и вечния неизказан копнеж, дълбоко проникващ с много трепети в душата.

С всяка извивка на пътя се приближаваме към онова очарователно място, което открихме отдавна, но сякаш там времето е застинало в своя вечен летеж. Спускаме се по наклона на Агио Николау и спираме в сянката на няколко стари маслинови дръвчета, отразяващи с продълговатите си листенца безбройните сипещи се от небето лъчи на превалилото зенита си слънце. Взимаме чадъра и пресичаме пясъчната ивица, сред която на някои места са се сгушили мравуняци с върволици неуморни мравчици, бутащи самоотвержено огромни зърна. Сядаме съвсем близо до самия бряг в стремежа си да усетим и попием напълно със сетивата си тези два свята – на ласкавия и местещ се под нас с всяка стъпка жълт като слънцето пясък и очарователно трепкащите вълнички на безкрайното море, съхранило цвета на разстилащото се над него небе. Пристъпваме към водата, която нежно ни обгръща и ни понася върху себе си, а белите чайки, летящи и често докосващи вълните, ни се струват като съновидение.

 

 

Инж. Живко Иванов, председател на РК на КИИП – Плевен: Ще открадна два-три дни за пътуване до някое близко местенце

За съжаление, тази година нито ми е ред, нито ми се пада да излизам в отпуск. Очертава се да работя активно до края на сезона. Най-много да успея да си открадна два-три дни и да отскоча до някое близко местенце. Но конкретна дестинация нямам. Аз по професия съм геодезист и най-благоприяното време, през което можем да си вършим работата, е пролетно-летният сезон. Зимата и късната есен не са подходящи. При нас, както се казва, „ден година храни“. Гледаме сега да си изчистим нещата, да си изпълним задачите, а като захладнее, ще го даваме по-кротко. Не мога да кажа, че имаме някакви големи обекти, знаете, в тази част на страната не се изпълняват нито инфраструктурни проекти, нито пък има голямо строителство. До големите обекти, които се изпълняват по европейски програми, изобщо не можем да стигнем. Занимаваме се с по-дребни неща – или с някоя кооперация, или с отклонения от мрежата на инфраструктурните оператори. Основно от това се препитаваме. Но така или иначе сега е най-подходящото време за работа. Така че ще почиваме през зимата.

 

 

Инж. Стефко Драгов, председател на РК на КИИП – Стара Загора: Навсякъде е хубаво, стига да си далеч от градската шумотевица

Моята ваканция вече свърши. В края на юни и началото на юли бях на санаториум, където се опитах да съчетая полезното с приятното. Едновременно с почивката си направих и малко лечебни процедури, тъй като имам проблеми със ставите. Предвид естеството на работата ми и всекидневното седене пред компютъра периодично имам нужда от рехабилитация. Иначе обичам да съм сред природата. И винаги предпочитам да прекарвам свободното си време някъде из балканите. Морето не ми допада, действа ми натоварващо. Не бих казал, че имам конкретно любимо място. Навсякъде е хубаво, стига да си далеч от градската шумотевица. Аз съм човек, който търси спокойствието, и мога да кажа, че го намирам в планината.

 

 

Инж. Любомир Захариев, председател на РК на КИИП – Кюстендил: Обичам спокойствието на Синеморец

Всяко лято със семейството ми избираме различна дестинация, защото, ако е една и съща, ще ни омръзне. Не сме почитатели единствено на почивките на палатка. Ако трябва да избираме между Южното и Северното Черноморие, винаги предпочитаме да заминем на юг от Бургас. Синеморец е едно от любимите ни места заради липсата на тълпи и усещането за спокойствие, което дава. Държим да не е пренаселено, за да можем да отдъхнем качествено.

Вече успяхме да си вземем кратка почивка в началото на лятото – ходихме на море в Гърция. Хареса ни и мислим пак да се върнем. Засега обаче ни чака много работа. Когато насмогнем със задачите, ще се наградим за добре свършената работа с още една ваканция.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си