11 C
Пловдив
сряда, февруари 28, 2024

Културният дом на нефтохимика в Бургас грейна след основен ремонт

Културният дом на нефтохимика в Бургас е вече с изцяло нова визия. Планирано бе официално откриване за Никулден, когато е и празникът на Бургас, но заради противоепидемичните мерки церемонията се отлага, информират от общината в Бургас.

Важното е, че сградата е готова и е още едно място за концерти, театри, кино, тренировки, обучения и различни културни събития в морския град.

След цялостното преустройство в нея вече има няколко мултифункционални зали, с гримьорни, нови настилки, осветление, отоплителна система и озвучителна техника.

Зрителна зала също е изцяло реновирана – с нови седалки и екран за кинопрожекции. Сцената е със специален механизъм, който позволява тя да се върти, за да се сменят декорите на представленията, вече има и оркестрина. В нов касов салон ще се продават билети за различни концерти, филми и театрални постановки.

Сградата е пригодена и за нуждите на хората с увреждания. Два асансьора – от северната и от югоизточната част, осигуряват удобен достъп до всички помещения. Монтирана е рампа, обособени са специални места в зрителната зала и специализирани санитарни възли.

Оформено е вътрешно пространство за културни събития на открито през топлите месеци със сцена и пейки.

След отварянето на обновения Културен дом, пианото на обичания композитор Тончо Русев ще радва ценителите на музиката в камерната зала, а зрителната вече носи неговото име.

Сградата на НХК е построена през 1975 г. През 2012 г. pъĸoвoдcтвoтo нa „Лyĸoйл Heфтoxим Бургас“ я дари на Община Бургас, което даде възможност тя да се ремонтира със средства от спечелен европейски проект.

 

Related Articles

Две от забележителностите в Севлиево влизат в списъка на стоте национални туристически обекта

Две от забележителностите в Севлиево влизат в списъка на стоте национални туристически обекта. От 1-ви април посетителите на местата от културно-историческото ни минало, ще...

Представят възможностите за участие в Програмата за трансгранично сътрудничество Гърция – България

Възможностите за кандидатстване с проекти по Програмата за трансгранично сътрудничество INTERREG VI-A „Гърция – България 2021 – 2027 г.“ ще бъдат представени на информационен...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ