30 C
Пловдив
четвъртък, юли 18, 2024

Културният дом на нефтохимика в Бургас грейна след основен ремонт

Културният дом на нефтохимика в Бургас е вече с изцяло нова визия. Планирано бе официално откриване за Никулден, когато е и празникът на Бургас, но заради противоепидемичните мерки церемонията се отлага, информират от общината в Бургас.

Важното е, че сградата е готова и е още едно място за концерти, театри, кино, тренировки, обучения и различни културни събития в морския град.

След цялостното преустройство в нея вече има няколко мултифункционални зали, с гримьорни, нови настилки, осветление, отоплителна система и озвучителна техника.

Зрителна зала също е изцяло реновирана – с нови седалки и екран за кинопрожекции. Сцената е със специален механизъм, който позволява тя да се върти, за да се сменят декорите на представленията, вече има и оркестрина. В нов касов салон ще се продават билети за различни концерти, филми и театрални постановки.

Сградата е пригодена и за нуждите на хората с увреждания. Два асансьора – от северната и от югоизточната част, осигуряват удобен достъп до всички помещения. Монтирана е рампа, обособени са специални места в зрителната зала и специализирани санитарни възли.

Оформено е вътрешно пространство за културни събития на открито през топлите месеци със сцена и пейки.

След отварянето на обновения Културен дом, пианото на обичания композитор Тончо Русев ще радва ценителите на музиката в камерната зала, а зрителната вече носи неговото име.

Сградата на НХК е построена през 1975 г. През 2012 г. pъĸoвoдcтвoтo нa „Лyĸoйл Heфтoxим Бургас“ я дари на Община Бургас, което даде възможност тя да се ремонтира със средства от спечелен европейски проект.

 

Related Articles

Уличното осветление в Стара Загора ще харчи с 30% по-малко еленергия

Община Стара Загора бе одобрена по процедурата „Подкрепа за енергийно ефективни системи за улично осветление“ с проект в размер на 1 млн. и 960...

Бизнесът чака работници от Индия, Бангладеш и Украйна

Сектор строителство от години се задъхва за кадри Работодатели от Русе и региона се опитват да компенсират недостига на кадри, като наемат граждани от Индия,...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ