15 C
Пловдив
четвъртък, март 28, 2024

Кулата на арх.Франк Гери – новата туристическа атракция на Арл

Магнит за туристически посещения това лято е откритата преди месец екстравагантна кула във френския град Арл. Усукващата се кула от отразяващи алуминиеви панели е проектирана от американския архитект Франк Гери.

Тя е изградена в културния център ЛУМА Арл, собственост на швейцарската милиардерка Мая Хофман. Разходите по изграждането на съоръжението са около 150 милиона евро, а Хофман купува през 2010 г. терена за близо 10 милиона евро.

Новата забележителност е конструирана от 11 000 алуминиеви панела със специална сглобка и е един от най-мащабните частни културни проекти в Европа.

Наследничката и съсобственик на фармацевтичната група „Хофман – Ла Рош“ има желание да превърне градчето Арл, което има древна история, в модерен център на изкуствата. От 2014 г. тя се мести там заедно с фондацията си ЛУМА, която подкрепя проекти в областта на изкуството, културата и околната среда.

Името на фондацията е съставено от първите букви в имената на децата на Хофман –  Лукас и Марина, пишат френски медии.

Related Articles

Строят закрит плувен басейн с минерална вода в Джебел

Закрит плувен басейн с полуолимпийски размери ще има в Джебел. Прогнозната стойност на обществената поръчка за изграждане на съоръжението е 1 735 375 лева...

Приключи ремонтът на Двореца на културата в Перник

Приключиха строително-ремонтните дейности по обновяването на емблематичния за Перник Дворец на културата. В реконструкцията на сградата са вложени над 4,5 млн. лв., като финансирането...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ