14 C
Пловдив
вторник, февруари 27, 2024

Кулата на арх.Франк Гери – новата туристическа атракция на Арл

Магнит за туристически посещения това лято е откритата преди месец екстравагантна кула във френския град Арл. Усукващата се кула от отразяващи алуминиеви панели е проектирана от американския архитект Франк Гери.

Тя е изградена в културния център ЛУМА Арл, собственост на швейцарската милиардерка Мая Хофман. Разходите по изграждането на съоръжението са около 150 милиона евро, а Хофман купува през 2010 г. терена за близо 10 милиона евро.

Новата забележителност е конструирана от 11 000 алуминиеви панела със специална сглобка и е един от най-мащабните частни културни проекти в Европа.

Наследничката и съсобственик на фармацевтичната група „Хофман – Ла Рош“ има желание да превърне градчето Арл, което има древна история, в модерен център на изкуствата. От 2014 г. тя се мести там заедно с фондацията си ЛУМА, която подкрепя проекти в областта на изкуството, културата и околната среда.

Името на фондацията е съставено от първите букви в имената на децата на Хофман –  Лукас и Марина, пишат френски медии.

Related Articles

Болница за източно лечение ще строят в Сапарева баня

Проектирането е възложено на Amfion Architecture Studio Здравен болничен център за корейска медицина се планира да бъде изграден в община Сапарева баня, информират от администрацията....

Статистика: Индустриалните общини първенци в създаването на нова заетост

Възстановяването на регионалните пазари на труда е неравномерно, като в над 2/3 от общините броят на наетите остава под рекордните нива от 2019 г....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ