32 C
Пловдив
понеделник, юни 24, 2024

Кулата на арх.Франк Гери – новата туристическа атракция на Арл

Магнит за туристически посещения това лято е откритата преди месец екстравагантна кула във френския град Арл. Усукващата се кула от отразяващи алуминиеви панели е проектирана от американския архитект Франк Гери.

Тя е изградена в културния център ЛУМА Арл, собственост на швейцарската милиардерка Мая Хофман. Разходите по изграждането на съоръжението са около 150 милиона евро, а Хофман купува през 2010 г. терена за близо 10 милиона евро.

Новата забележителност е конструирана от 11 000 алуминиеви панела със специална сглобка и е един от най-мащабните частни културни проекти в Европа.

Наследничката и съсобственик на фармацевтичната група „Хофман – Ла Рош“ има желание да превърне градчето Арл, което има древна история, в модерен център на изкуствата. От 2014 г. тя се мести там заедно с фондацията си ЛУМА, която подкрепя проекти в областта на изкуството, културата и околната среда.

Името на фондацията е съставено от първите букви в имената на децата на Хофман –  Лукас и Марина, пишат френски медии.

Related Articles

Община Русе започва съдебна битка срещу некачествените ремонти на комуналните дружества

Община Русе е предприела мерки за стартиране на поредица от съдебни дела за лошото състояние на инфраструктурата на много места в общината. Това обяви...

Къщи край София по-евтини от гараж в столицата

Най-високите цени на имоти у нас са в София и Варна, следвани от Бургас и Пловдив, съобщи радио "Фокус“. Цените на имотите в столицата...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ