23 C
Пловдив
събота, април 13, 2024

КСБ подписа договор за финансиране на цифров иновационен хъб в строителството

Камарата на строителите в България (КСБ) като координатор на „Европейския цифров иновационен хъб в сектор строителство“ (ЕЦИХ)подписа договор за финансиране на одобрен проект по програма „Цифрова Европа“ – DIGITAL-2021-EDIH-01. През 2022 г. проектът бе одобрен от ЕК и получи от нея 50% финансиране за дейността си. Останалите 50% финансиране са гарантирани с вече подписания договор по ПНИИДИТ.

Хъбът в сектор строителство е част от разрастващата се с бързи темпове мрежа на европейските цифрови иновационни центрове, чиято основна цел е ускоряването на цифровата трансформация на европейската икономика. Чрез ЕЦИХ в сектор строителство българските компании ще имат достъп до мрежа от над 200 хъба в цяла Европа.

Услугите, които предоставя ЕЦИХ в сектор строителство, са:

Тестване преди инвестиране. Този тип услуга осигурява достъп до специализирана научно-изследователска инфраструктура и експертиза за тестване на иновативни продукти и услуги с цел по-бързата им пазарна реализация.

Обучения и изграждане на капацитет. Тази услуга включва организиране и провеждане на специализирани обучения и семинари, насочени към изграждане на капацитет в публичния и частния сектор по теми, свързани с въвеждане на дигитални технологии в строителните процеси.

Достъп до финансиране. Експертите и консултантите на ЕЦИХ в сектор строителство подпомагат достъпа до финансиране по линия на международни и национални програми и инициативи за пилотно тестване на дигитални технологии и реализацията на иновативни проекти.

Партньорства и работа в мрежа. Експертите на ЕЦИХ в сектор строителство съдействат за изграждане на сътрудничества с партньорски организации и стимулират работата в мрежа.

Related Articles

До края на април ще е готов новият мост в с. Горна Кремена

Напредва строителството на новия мост в село Горна Кремена на третокласния път III-103 Мездра - Роман в област Враца. До момента е премахнато старото...

Археологически комплекс „Долината на тракийските царе“ посреща туристи

Представя по иновативен начин тракийската култура и изкуство Археологическият комплекс „Долината на тракийските царе“ се намира в град Шипка, а в непосредствена близост до него...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ