30 C
Пловдив
четвъртък, юли 18, 2024

КСБ подписа договор за финансиране на цифров иновационен хъб в строителството

Камарата на строителите в България (КСБ) като координатор на „Европейския цифров иновационен хъб в сектор строителство“ (ЕЦИХ)подписа договор за финансиране на одобрен проект по програма „Цифрова Европа“ – DIGITAL-2021-EDIH-01. През 2022 г. проектът бе одобрен от ЕК и получи от нея 50% финансиране за дейността си. Останалите 50% финансиране са гарантирани с вече подписания договор по ПНИИДИТ.

Хъбът в сектор строителство е част от разрастващата се с бързи темпове мрежа на европейските цифрови иновационни центрове, чиято основна цел е ускоряването на цифровата трансформация на европейската икономика. Чрез ЕЦИХ в сектор строителство българските компании ще имат достъп до мрежа от над 200 хъба в цяла Европа.

Услугите, които предоставя ЕЦИХ в сектор строителство, са:

Тестване преди инвестиране. Този тип услуга осигурява достъп до специализирана научно-изследователска инфраструктура и експертиза за тестване на иновативни продукти и услуги с цел по-бързата им пазарна реализация.

Обучения и изграждане на капацитет. Тази услуга включва организиране и провеждане на специализирани обучения и семинари, насочени към изграждане на капацитет в публичния и частния сектор по теми, свързани с въвеждане на дигитални технологии в строителните процеси.

Достъп до финансиране. Експертите и консултантите на ЕЦИХ в сектор строителство подпомагат достъпа до финансиране по линия на международни и национални програми и инициативи за пилотно тестване на дигитални технологии и реализацията на иновативни проекти.

Партньорства и работа в мрежа. Експертите на ЕЦИХ в сектор строителство съдействат за изграждане на сътрудничества с партньорски организации и стимулират работата в мрежа.

Related Articles

Община Опака проучва нагласите на жителите за разделно събиране на отпадъци

Община Опака провежда проучване сред жителите на региона с цел разработване на бъдещ проект. Анкетата е по процедура „Мерки за изграждане, разширяване и/или надграждане...

След години протести: Ремонтът на пътя в селата край ТЕЦ „Марица Изток“ е в ход

След години на протести на местните жители основният ремонт на пътя на селата край ТЕЦ "Марица Изток" в община Гълъбово е вече в ход. Ремонтът...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ