26 C
Пловдив
понеделник, юни 17, 2024

КСБ обявява протестни действия съвместно с ББКП

Камарата на строителите в България (КСБ) обявява национални протестни действия съвместно с ББКП в защита на интересите на българския строителен бранш. Това реши на заседание днес разширеният Управителен съвет на браншовата организация. Решението е вследствие от влошаващото се състояние на отрасъла и неглижирането от страната на институциите на сериозните проблеми, пред които той е изправен и за които КСБ алармира повече от година, но резултат няма. Протестът е днес пред Народното събрание, както и в страната.

„Ескалиращите цени на материалите и суровините и неприемането на индексация, бавенето на разплащания за извършени дейности и липсата на инвестиции в строителството поставят фирмите в невъзможност да функционират нормално и да изпълняват своите ангажименти“, се посочва в позицията.

„КСБ многократно сезира отговорните институции – министерства, Народното събрание, политически партии. Проведохме десетки срещи, на които получавахме уверения за подкрепа, но към момента резултат няма. С всеки ден ситуацията в сектор „Строителство“ се влошава. Не само малките, но и средните и по-големите фирми са на ръба на оцеляването. Считаме, че очевидно този начин на комуникация с отговорните институции е изчерпал своите възможности. Проблемите на един от ключовите за икономиката на страната браншове се неглижират и явно не са приоритет“, се казва още в документа.

„Ежедневно фирми преустановят дейността си, а стотици хора вече са без работа. Потърпевши от тази безотговорна политика са и всички български граждани, които ще бъдат лишени от модерна европейска инфраструктура и полагащото им се качество на живот. Липсата на индексация ще доведе до неизпълнение на проектите по европейските програми, връщане на средства и загуба на милиарди за държавата, както и до загуба на работни места и ръст на безработицата. Това не може да продължава!“, пише още в позицията. В нея са посочени и исканията на КСБ:

1. Справедлива индексация сега!

2. Незабавно намиране на решение за разплащане на дължимите към строителните фирми суми.

3. Рестарт на инвестиционната активност и строителството в цялата страна.

Related Articles

САБ обяви конкурс за проектиране на комплекс със смесено предназначение в Бургас

Съюзът на архитектите в България търси реализация на своя дългогодишен актив – имот в Промишлена зона „Север“ на Бургас, с площ от 8 156...

Габрово се включва в международен проект за зелени инвестиции

Община Габрово ще подобри капацитета си за въвеждане на зелени инвестиции в градското развитие чрез участие в партньорски международен проект по Програма „Интеррег“. Той...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ