18 C
Пловдив
вторник, септември 26, 2023

КСБ: Невиждан скок на цените на строителните материали, нужна е индексация

Цените на строителните материали бележат невиждан ръст – между 30% и над 100%. Необходимо е България да изработи механизъм за индексиране на стойностите на действащите договори, който да се ползва и при подписването на нови. Над 100 процента е скокът в дървесината, желязото. Всички продукти бележат ръст – изолации, бетон и др.

Проблемът не е само в България, а в цяла Европа, но тук липсват механизми за индексация на цените и основно на тези, които вече са договорени. Това коментира пред БНР инж. Любомир Качамаков, председател на Камарата на строителите в България (КСБ ) в София и вицепрезидент на Eвропейската федерация на строителната индустрия (FIEC). Той допълни, че по данни на ЕК строителният сектор генерира почти 10 на сто от БВП на ЕС.

Инж. Качамаков даде пример с проектите, финансирани с евросредства. Подчерта, че докато се придвижат проектите, одобрят се апликационните форми и се стигне до строителството, минават две или повече години, а в договорите са заложени стари цени. Във ВиК проектите например цените на материалите са скочили над 30%, което е много сериозно увеличение.

КСБ е поискала среща със служебния премиер Стефан Янев, за да се потърси решение по договорите, в които възложител е държавата или общините.

Камарата има готовност да представи информация как отделни европейски страни се справят с проблема с цените на строителните материали. Инж. Качамаков обясни, че някои имат работещи методики за индексация, но други го решават аварийно. Например в Румъния от август с министерско постановление се позволява индексация при разплащане по вече подписани договори.

Related Articles

АПИ: Разширяваме 20 първокласни пътни участъка до скоростни пътища

„Един от ключовите приоритети, залегнали в бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ за следващата година, е възлагането на идейни проекти с пълни геоложки проучвания и...

Община Тунджа реализира хибриден ВЕИ проект

В община Тунджа започна изграждането на фотоволтаичен парк „Тенево Солар“, първи етап от хибридния ВЕИ комплекс „Тенево“. Той ще включва също и вятърни турбини...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ