16 C
Пловдив
сряда, септември 27, 2023

КСБ: За да се излезе икономически от кризата е необходимо строително цунами

Мнението ни е, че строителството е един от най-важните фактори, които задвижват цялата икономика, това е мнението и на европейските колеги. Английските колеги използват понятието – за да се излезе икономически от кризата е необходимо строително цунами. Стъпихме на философията на французите, които казват, че ако върви строителството, върви всичко. Това каза на брифинг в Министерски съвет изпълнителният директор на Камарата на строителите в България Валентин Николов след среща с премиера Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Трябва да се осигурят средства за ускоряване на други проекти, а не да се спират тези, които вървят в момента. Безобразие е 40 години да не можем да завършим Околовръстното на София, магистрала „Хемус“, както и да изградим път София – Видин“, подчерта Николов и призова „президентите“ да не отправят глупави искания за спиране на големите инфраструктурни проекти.

„Чуха се гласове, че трябва да се спрат инфраструктурните обекти и средствата да се пренасочат към борбата с коронавируса. Нашето мнение е, че именно развитието на строителството, развитието на инфраструктурните обекти – това е борба с последствията от коронавируса. И към хората, които казват така, особено президентите, които дават акъл, бих им казал следното – когато става въпрос са използването на перилни препарати, дезинфектанти и когато става въпрос за строителство на магистрали, нека първо да питат специалистите и тогава да говорят“, категоричен бе Николов.

Той се върна на кризата от 2008-2009 година, като отбеляза, че немците са успели да излязат от нея именно, влагайки изключително много средства в строителството.

„Строителството не просто да се запази и захрани, но и да бъде двигател на развитието в следващия етап. Трескаво в цяла Европа се готвят грантови схеми. Ние се намираме в изключително благоприятна ситуация, защото имаме приети и утвърдени 3 250 сгради за 1 милиард и 605 милиона лева с ДДС. Готови сме при наличието на средства много бързо да задвижим този механизъм. Искам да отбележа, че това трябва да стане с нов подход, нов механизъм“, отбеляза Николов.

От Камарата на строителите са направили предложение към управляващите на 1 строителна фирма да не се дават повече от 2 обекта едновременно, за да може повече компании в бранша да се участват в процеса на възраждане на икономиката, а и да в сектора да е ангажиран по-голям човешки капитал.

„Да имаме по-специфичен подход по отношение на цените. Не обща цена на квадратен метър, а цени по дейности, за да бъдат нещата по-ясни, точни и прозрачни. Когато нещата се вършат правилно от технологична гледна точка, когато се използват правилните материали, когато хората, които работят в този сектор, са назначени и с осигуровки, целят този процес може да бъде много полезен и важен за нашето общество.

Говорим за мощен механизъм, който да въздейства на безработицата и потреблението в страната – те са като скачени съдове. Икономическите мерки са изключително важни, отбеляза Николов.

Днес дойдохме да кажем на премиера, че трябва да се дават средства, да се подпомагат бедни хора в различните страни, безработни. Но това са краткосрочни мерки, буфери за месец, два три. Основното е икономиката да заработи. Строителството е от малкото сектори, които много бързо могат да увеличат обема на работа, стига да има обекти“, допълни още той.

Николов коментира и коментарите за корупция при санирането, като посочи, че на фона на общия брой санирани сгради злоупотребите са нищожни.

„Имаше страшно много приказки за корупция в санирането – безспорно е, че има такива случаи, но някой замисли ли се какъв процент представляват те от общия брой на санираните сгради, говорим само за 1 -2 %“, посочи той.

Строителите искат също да се преразгледа наредбата за шума, като им се разреши при някои случаи да могат да работят и в периода 14-16 ч.

Категорично искаме от правителството да спрем прословутата наредба за работа между 14.00 и 16.00 часа, има един прецедент в Европа – в Германия вече работят и в неделя, каза председателят на Управителния съвет на Камарата на строителите в България инж. Илиян Терзиев.

Исканията са свързани с това в Закона за защита от шума в околната среда точно да бъде определено колко децибела се считат за шум, за да може работниците да се съобразяват с конкретни изисквания.

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков коментира искането за отмяна на наредбата като отбеляза, че това тепърва подлежи на дискусия с колегите му от кабинета.

„Има разнопосочни мнения, когато имаме подобни чувствителни за обществото теми. Лично моето мнение е, че трябва да подкрепим колегите от Камарата на строителите особено в тази форсмажорна ситуация, в която сме изпаднали и да позволим работя в диапазона между 14,00 и 16.00 часа в делничните дни. Тук, обаче, предполагам ще изпаднем в колизия с обществени нагласи с някои от колегите“, обясни зам.-регионалният министър.

По думите на Терзиев КСБ има данни, че в сегашната ситуация от чужбина са се върнали между 20 000 и 25 000 строителни работници.

„Искаме тези хора да останат тук, а не да се връщат да работят в чужди държави и след това да се чудим как да си докарваме сърби, гърци и какви ли не още хора“, допълни той.

Инж. Илиян Терзиев напомни и, че фирми, които са членове на Камарата на строителите, са дарили около 1,5 милиона лева за борбата с коронавируса. Той благодари на правителството за взетите мерки и решението работата в областта на строителството да не бъде прекратена в условията на извънредно положение.

„При нас има достатъчно възможност работниците да са на смени. По всяка вероятност на много от обектите ще минем на двусменен и трисменен режим на работа, за да разреждаме работниците и да имаме минимален риск от заболяване и също, за да изпълним задачите си“, обясни председателят на УС на КСБ.

Правителството изпълнява задължението си и бързо разплаща парите на строителните фирми. Над 147 млн. лева са преведени на фирмите, още 20 млн. лева ще бъдат разплатени през следващите дни, обяви зам.- инистърът по регионалното развитие Николай Нанков.

„По време на извънредното положение строителството у нас не само не е спряло, но с пълни темпове реализираме всички големи инфраструктурни проекти. Възлагаме огромни надежди на сектора „Строителство“, те са наши основни партньори“, каза Нанков.

Related Articles

Започнаха реални действия за строителството на Дунав мост 3

Почти двадесет години след обявяването на проекта, България и Румъния започнаха реални действия за строителството на трети мост над Дунав. Двете страни подадоха съвместен...

Вече в сила: С 5 км/ч с тротинетка през столичните паркове

Новите правила за движение на електрическите тротинетки в София вече са в сила. Това съобщи председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, който припомни,...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ