20 C
Пловдив
четвъртък, септември 21, 2023

Кризата свали цените на наемите в София

Въведеното извънредно положение в страната на 13 март и впоследствие превърнало се в извънредна обстановка до 14 юни, успя да свали наемите на жилищата в София с около 60-70 лв. Това стана ясно по време на онлайн среща за пазара на имоти в столицата, организира от агенция „Адрес“.

„Забелязва се повишение в броя на наемодателите в столицата. Причина за това е, че университетите и училищата останаха затворени, всички са по родните си места, а това са едни от най-сигурните наематели. Бюджетът на наемателите не се е променял от години, докато наемите растяха непрекъснато. Сега обаче се наблюдава спад с 60-70 лв. на цените на наемите при новите сделки“, каза Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на компанията, цитирана от economic.bg.

Покупка на имот по време на извънредно положение

В самото начало на извънредното положение имаше ступор от страна на всички. Това беше ново, ненормално, хората свързваха извънредното положение с война. Едва ли на 13 март хората са обмисляли покупка на имот. Две седмици по-късно обаче всичко се успокои и продавачите и купувачите започнаха отново да разглеждат своите нужди, споделя Текенджиева. „В началото на април на пазара продавачите бяха по-активните на пазара, едва 20% бяха купувачите. Хората бяха притеснени, че идва криза. Всички говореха, че идва криза като тази през 2008 г., но нещата от тогава доста се промениха. Сега банките дават възможност и за разсрочване на кредитите“, каза още тя и допълни, че в началото на май нещата са се обърнали и сега купувачите са повече от продавачите.

От наблюденията на компанията става ясно, че 34% от направените сделки за нови жилища, по време на извънредното положение в България, са били със спестени пари, а не с кредит. Обичайно процентът на сделки със спестени средства е доста по-малък. „Сега се наблюдава значителен интерес към имотите от хората над 50-годишна възраст. Обяснението за това е, че тези хора вече са преживяли едно обезценяване на парите. Българите са свикнали да инвестират в имоти и ако преди тези хора са давали пари на своите деца, то сега те решават да инвестират“, обяснява Гергана Тенекеджиева.

Реален спад на надценените имоти с 10%

В момента се наблюдава реален спад на надценените имоти с 10%, коментира изпълнителният директор на консултантската компания, като уточни, че точни прогнози за цените на имотите в момента не могат да се правят, тъй като ситуацията на този пазар се определя от купувачите, продавачите и от банките. По данни на компанията средната цена на сделките с жилища в София за тези два месеца е 90 000 евро.

„Наблюдава се и нова тенденция на този пазар – интерес към къщите. За тези два месеца процентът на запитвания за къщи с двор достигна рекордни нива, никога не е имало такъв голям интерес. Тепърва ще започнем да разглеждаме този сегмент от пазара по-активно, защото досега интересът към него не беше много голям“, обясни Тенекеджиева.

Въпреки промените, двустайните и тристайните жилища остават най-предпочитани от купувачите – те представляват съответно 30% и 25% от всички покупки. Едностайните жилища заемат дял от 10%, а многостайните – 8.5%. Сериозен интерес през периода са представлявали гаражите. Сделките за тях формират 15% от всички покупко-продажби между 13 март и 13 май.

Ръст на необитаемите жилища

Очаква се ръст на необитаемите жилища. Една от причините за това е увеличаващата се жилищна инфраструктура, а населението на България намалява, казват експертите. По отношение на покупка на имот на „зелено“, Тенекеджиева обясни, че това винаги е била рискова инвестиция и не може да каже, че извънредното положение я е направило още по-рискова.

Related Articles

Вековно дърво в Плевен указва историческите и културни забележителности

Указателни табели, насочващи към историческите и културните забележителности на Плевен, бяха монтирани на дънера на дърво, което е на близо 150 години. Дънерът се...

Форум „Брацигово – каменният поток на времето“ с престижна награда

Форум „Брацигово – каменният поток на времето“ бе отличен с награда в раздел „Бранд Родопи“ на кампанията „Чудесата на България“. Форумът е мащабно събитие, посветено...

„Европейска нощ на учените“ в УАСГ

- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ