Край на чакането за скица в общините с кадастър

0

Очаква се услугата да поевтинее с около 30 процента от октомври

От октомври скиците на имотите ще бъдат разпечатвани електронно от нотариусите и държавните администрации. Така вече няма да се налага службите да връщат граждани. Това съобщи по време на блицконтрола пред членовете на Парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление ресорният министър Лиляна Павлова.

Тя заяви, че със законовите промени в кадастъра се слага край на разхождането по институциите, и изтъкна, че всеки нотариус, всеки съдия по вписванията ще може да принтира скици. По този начин ще се спести ходенето по институции за гражданите и обикалянето им от град в град в случай, че имат имот в друго населено място. От това се очаква услугата да поевтинее с около 30%.

Павлова припомни, че 22% е покритието с кадастрална карта на територията на страната. Тя коментира, че с промените в Закона за кадастъра и имотния регистър започва поетапното обединяване на двата регистъра, създаването на единния орган в лицето на Агенцията по геодезия, картография и кадастър и наливането на картите на възстановената собственост. В края на процеса се очаква да има почти 95% кадастрално покритие, което ще промени обслужването и дигитализирането на кадастралните данни на територията на цялата страна. Агенцията по геодезия, картография и кадастър е бенефициент по ОП „Добро управление“, като за разработване на новите кадастрални карти, за направа на обединенията на регистрите и за подобряване системите за управление финансирането е в размер на 12 млн. лв.

С промените се въвежда и така нареченото „ЕГН на имотите”. По този начин ще може да се проследява кои са собствениците на даден имот през годините, а с това да се сложи и край на злоупотребите от страна на имотната мафия.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си