36 C
Пловдив
понеделник, юли 15, 2024

Копенхаген е Световна столица на архитектурата за 2023 г

Копенхаген е избран за Световна столица на архитектурата за 2023 г. Това обяви генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азулай. Решението е взето в резултат на препоръка от Международния съюз на архитектите (UIA).

Организацията има задачата да излъчва на всеки три години градовете домакини на Световния конгрес на Международния съюз на архитектите (МСА) като Световни столици на архитектурата. Ангажиментът е част от споразумение за партньорство, сключено между ЮНЕСКО и МСА през 2018 г.

Световна столица на архитектурата“ има за цел да подчертае ключовата роля на архитектурата, градоустройството и културата при оформянето на градската идентичност и устойчивото градско развитие.

На всеки три години градът, определен за Световна столица на архитектурата, се превръща в глобален център на дискусиите по съвременно градско планиране и архитектурните въпроси.

За първа архитектурна столица бе избран Рио де Жанейро. Градът, според Азулай, е постигнал голям успех, подчертавайки важната роля на градското планиране, особено в контекста на пандемията. Надеждите й са, че Копенхаген ще успее да надгради постигнатото. Включително и в представянето на начина, „по който архитектурата и културата могат да отговорят на предизвикателствата на нашето време, особено в областта на околната среда“.

Като световна столица на архитектурата за 2023 г. Копенхаген ще бъде домакин на поредица от големи събития и програми на тема „Устойчиви бъдеща – не оставяйте никой зад себе си“.

В сътрудничество с Датската асоциация на архитектите и скандинавски професионални организации, общината ще проучи как архитектурата и градският дизайн допринасят за постигането на 17-те цели на ООН за устойчиво развитие.

След Копенхаген през 2023 г., претенденти за следваща Световна архитектурна столица през 2026 г. са градовете Барселона и Пекин. А официалният избор ще бъде направен до края на тази година.

Related Articles

Изграждат модерен кампус за спортните надежди в Стара Загора

Проект, насочен към спортното бъдеще на Стара Загора, стартираха символично с първа копка двама от зам.-кметовете на общината - Надежда Чакърова и арх. Мартин...

Ремонтираха още две църкви в община Павел баня

Още две църкви са ремонтирани в община Павел баня, информираха от пресцентъра на администрацията. Православният храм “Свети Димитър” в с. Турия вече е с...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ