34 C
Пловдив
понеделник, юли 15, 2024

Координационният съвет на архитектурно-строителния бранш представи идеите си пред Комисията по регионално развитие към НС

Координационният съвет на браншовите организации в устройственото планиране, инвестиционното проектиране и строителството проведе вчера работна среща с Комисията по регионално развитие, благоустройство и самоуправление към Народното събрание. В срещата участваха представители на 7-те професионални организации, формиращи Координационния съвет. Целта е да бъде поставено началото на професионален диалог относно необходимите законодателни промени в строително-инвестиционния сектор.  

“Днес даваме началото на ползотворно сътрудничество с браншовите организации, чиято експертиза ще бъде полезна за осъществяването на законодателните промени в отрасъла. Предстои ни много важна и отговорна работа”, изтъкна при откриването на срещата председателят на комисията Настимир Ананиев. Народните представители изразиха готовност за спешна съвместна дейност и създаване на смесени работни групи с участието на бранша относно неотложните нормативни промени.  

Проф. арх. Борислав Борисов, председател на КС и зам.-председател на КАБ, запозна депутатите с основните искания на бранша. “Нашите професионални организации са обединени около идеята, че е необходима реформа в нормативната база, която регулира сектора на устройствено планиране, инвестиционно проектиране и строителство. Ние сме решени да работим съвместно с държавните институции за устойчивото развитие на сектора. Смятаме, че всички нормативни документи, които се приемат в НС и касаят архитектурно-строителния бранш следва да бъдат съгласувани с професионалните организации”, обърна се към депутатите арх. Борислав Борисов.  

Председателят на КАБ арх. Владимир Милков заяви, че Камарата на архитектите в България ще продължи да защитава професионалните интереси на колегията, които съвпадат и с интересите на обществото. Той изтъкна необходимостта от спешни промени в Закона за устройство на територията и в Закона за обществените поръчки, които следва да премахнат дискриминационните текстове, да предоставят равен достъп до професията на всички архитекти и да гарантират нулева толерантност към корупцията. Внесеното в Парламента от група депутати предложение за ограничаване на рамковите споразумения по ЗОП е едно добро начало, посочи арх. Милков и настоя за работна среща на бранша с Комисията по правни въпроси в НС с цел обсъждане на възможността за спешни и неотложни промени в Закона за обществените поръчки. Измененията в ЗУТ трябва да се случат в най-кратки срокове – до месец юни, категоричен бе той.  

“КАБ ще предостави експертиза в процеса по усъвършенстване на законодателството в сектора. Архитектите са запознати в дълбочина с проблемите на ЗУТ и ЗОП, тъй като участват от началото до края на инвестиционния процес и са най-потърпевши от пороците в законодателството”, заяви арх. Милков.  

Зам-председателят на комисията инж. Георги Георгиев от ИТН увери, че ще бъдат изпълнени договорените политики за съвместно сътрудничество в меморандума, подписан в края на миналата година между политическата партия и КАБ. Поет бе ангажиментът КАБ да бъде включена в работната група за промени в Закона за обществените поръчки, както и да се работи за дигитализацията на сектора.  Подкрепа към инициативите на бранша изразиха още зам.-председателите на комисията инж. Петя Аврамова от ГЕРБ, арх. Йордан Терзийски от ПП, адвокат Елена Гунчева от Възраждане и други.  Арх. Йордан Терзийски сподели, че по време на обиколката си в Южна България е осъществил ползотворни срещи с представители на регионалните колегии, като пожела ръководството на КАБ да му съдейства за организирането на такива срещи и в Северна България.

Снимка: КАБ

Related Articles

Започва рехабилитацията на тротоарите около спирките на „Златни пясъци“

Община Варна започва рехабилитация на тротоарните настилки около спирките на градския транспорт, които обслужват КК „Златни пясъци“, информират от администрацията. Очаква се ремонтните екипи...

Покана за дискусия за бъдещия Мемориал на загиналите войници в парка на НДК

Дискусия за бъдещия Мемориал на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк ще се проведе днес 9 юли от...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ