26 C
Пловдив
събота, юни 15, 2024

Консултант: Изгодна ли е покупка на имот „на зелено“

Пазарът на имоти е сред най-динамичните в последните години, а тенденцията е за все по-голямо оскъпяване на строителството. За част от купувачите с ограничени средства имот „на зелено“ е един от вариантите за покупката на жилище.

Ето някои от основните предимства на покупката на недвижимо имущество „на зелено“ според анализ на pariteni.bg:

Ниска продажна цена
Този тип проекти имат по-ниска продажна цена, на първо място поради незавършеността си и риска“ за купувача. Клиентът не придобива имот, готов за директно нанасяне, а му се налага да изчака определения за строителство период. Колкото по-надежден и доказан във времето е инвеститорът, толкова по-малко рискове крие покупката на такова жилище, докато общата му стойност за вас като купувач се запазва по-ниска.
Независимо дали става въпрос за закупуването на жилище в процес на изграждане с инвестиционна цел или за лично ползване, е важно да отчетете покачването на неговата стойност във времето. След сдобиването на сградата с Акт 16, имотът може да покачи своята стойност значително.
Възможност за избор
Сделката с имот „на зелено“ ви дава възможността да изберете почти всичко в бъдещия си дом – етаж, разпределение, изложение и други. Имате вариант да договорите със строителя и направата на някои специфични индивидуални промени в жилището, които иначе биха ви коствали доста пари.
Гъвкави схеми за плащане
При осъществяването на сделка за такъв тип имот, клиентът заплаща предварително, но поетапно (в рамките на определения за строителство период) неговата стойност. Първото плащане обикновено се осъществява при подписване на предварителен договор, а последващите при придобиване на Акт 14, Акт 15 и Акт 16.
Недостатъци на покупката „на зелено“

Както всяка инвестиция, и тази в недвижимо имущество, в частност в недостроен имот, може да се окаже рискова. Няколко са основните причини. На първо място съществува известен риск от възникване на проблеми с финансирането на строежа, което може да доведе до невъзможност за неговото завършване. Забавянето на процеса по завършване на сградата е друг рисков аспект, като обикновено това се случва ако инвеститорът не е финансово обезпечен и разчита основно на приходите от предварителните продажби.

Related Articles

Обновената антична вила „Армира“ отваря врати за посетители

Дворецът е паметник на културата с национално значение След обновяване по европейски проект, античната вила „Армира“ край Ивайловград, ще отвори врати отново за посетители след...

Как се произвежда енергия в дома показват на Празник на слънцето в кв. „Факултета“

Как всеки може да произвежда енергия в дома си показват на Празник на слънцето в софийския квартал „Факултета“. Фотоволтаичните системи за балкони и фасади...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ