34 C
Пловдив
понеделник, юли 15, 2024

Компостираща инсталация за биоразградими отпадъци заработи в Лом

Компостираща инсталация за преработка на разделно събрани зелени и биоразградими отпадъци бе открита в Лом. Тя е изградена до квартал „Моминброд“ в покрайнините на града и ще обслужва близо 25 000 жители. Инсталацията ще преработва над 3000 тона отпадъци на година, от които ще произвежда висококачествен компост. По проекта общината вече закупи 93 нови контейнера за разделно събиране на зелени и биоразградими отпадъци, както и специализирана техника – камион-товарач, трактори, машини за преработка на отпадъците. Изградена е и площадка за новата инсталация.

Общата стойност на проекта е малко над 3,2 млн. лв., от които безвъзмездната финансова помощ е 2,4 млн. лв. eвропейско и национално финансиране, а съфинансирането от общината е в размер на 803 хил. лв. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г.

Проектът ще намали разходите за извозване на отпадъците до регионалното депо в Монтана, ще се подобри разделното събиране, а в резултат на инвестицията зелените отпадъци ще се превръщат в компост. Обектът ще осигури работа на 12 души.

Related Articles

Ремонтираха още две църкви в община Павел баня

Още две църкви са ремонтирани в община Павел баня, информираха от пресцентъра на администрацията. Православният храм “Свети Димитър” в с. Турия вече е с...

Започва рехабилитацията на тротоарите около спирките на „Златни пясъци“

Община Варна започва рехабилитация на тротоарните настилки около спирките на градския транспорт, които обслужват КК „Златни пясъци“, информират от администрацията. Очаква се ремонтните екипи...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ