23 C
Пловдив
събота, април 13, 2024

Компостираща инсталация за биоразградими отпадъци заработи в Лом

Компостираща инсталация за преработка на разделно събрани зелени и биоразградими отпадъци бе открита в Лом. Тя е изградена до квартал „Моминброд“ в покрайнините на града и ще обслужва близо 25 000 жители. Инсталацията ще преработва над 3000 тона отпадъци на година, от които ще произвежда висококачествен компост. По проекта общината вече закупи 93 нови контейнера за разделно събиране на зелени и биоразградими отпадъци, както и специализирана техника – камион-товарач, трактори, машини за преработка на отпадъците. Изградена е и площадка за новата инсталация.

Общата стойност на проекта е малко над 3,2 млн. лв., от които безвъзмездната финансова помощ е 2,4 млн. лв. eвропейско и национално финансиране, а съфинансирането от общината е в размер на 803 хил. лв. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г.

Проектът ще намали разходите за извозване на отпадъците до регионалното депо в Монтана, ще се подобри разделното събиране, а в резултат на инвестицията зелените отпадъци ще се превръщат в компост. Обектът ще осигури работа на 12 души.

Related Articles

Конкурс: Облагородяват градската среда с графити творби

Електрохолд и Sofia Graffiti Tour организират конкурс за графити творба в рамките на фестивала SOFIA URBAN ART. Той ще се проведе в София на...

Още 5 квартала в Бургас с ново осветление

Община Бургас продължава с поетапното обновяване на осветителната система в града. През последните 2 години това се случи в районите край 22 големи булеварда....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ