13 C
Пловдив
сряда, септември 27, 2023

Компостираща инсталация за биоразградими отпадъци заработи в Лом

Компостираща инсталация за преработка на разделно събрани зелени и биоразградими отпадъци бе открита в Лом. Тя е изградена до квартал „Моминброд“ в покрайнините на града и ще обслужва близо 25 000 жители. Инсталацията ще преработва над 3000 тона отпадъци на година, от които ще произвежда висококачествен компост. По проекта общината вече закупи 93 нови контейнера за разделно събиране на зелени и биоразградими отпадъци, както и специализирана техника – камион-товарач, трактори, машини за преработка на отпадъците. Изградена е и площадка за новата инсталация.

Общата стойност на проекта е малко над 3,2 млн. лв., от които безвъзмездната финансова помощ е 2,4 млн. лв. eвропейско и национално финансиране, а съфинансирането от общината е в размер на 803 хил. лв. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г.

Проектът ще намали разходите за извозване на отпадъците до регионалното депо в Монтана, ще се подобри разделното събиране, а в резултат на инвестицията зелените отпадъци ще се превръщат в компост. Обектът ще осигури работа на 12 души.

Related Articles

Вече в сила: С 5 км/ч с тротинетка през столичните паркове

Новите правила за движение на електрическите тротинетки в София вече са в сила. Това съобщи председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, който припомни,...

Велико Търново: Нова организация на движението в Деня на независимостта

Във връзка с честването на 115 години от обявяване на Независимостта на България и свързаните с празника културни и обществени събития във Велико Търново...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ