Компаниите планират реорганизация на офисите и работните пространства

0

За да осигурят безопасна и ефективна работна среда на своите служители, мениджърите на много фирми обмислят цялостна реорганизация на заеманите офис площи. Въпреки че ковид кризата все още не е отминала, бизнесът вече е начертал скици за трансформация на работните пространства, присъщи доскоро само на пo-инoвaтивнитe, тexнoлoгичнитe и cтapтъп ĸoмпaниитe.

Това показва проучване на Cushman & Wakefield Forton, проведено сред фирми с общо над 43 000 служители в София през първата половина на май.

Според допитването повечето шефове търсят варианти за по-гъвкаво разпределение на офис площите и хибридни начини на работа. От запитаните, 11% посочват, че започват да връщат служителите си на работните места наесен. Малко над половината от фирмите обаче посочват, че ще търсят решения, като Hot Desking, Activity Based Working и други. В анкетата са участвали фирми от аутсорсинг и IT сектора (62%), финансовата сфера (35%), фармацевтични компании и такива, предлагащи правни или консултантски услуги.

Проучването на консултантската компания показва нарастващ интерес към реорганизация на работното пространство, при която служителите нямат собствени бюра, а ползват свободните към даден момент, т.нар „hot desking“. Популярна система за организация на площите е и Activity Based Working, при която в офиса се обособяват различни функционални зони в зависимост от дейностите и работния процес.

Въпреки че реорганизацията ще позволи на компаниите да оптимизират работното пространство, малко над половината от участниците в проучването заявяват, че не планират да променят обема на наетите площи. Други 38% обаче планират намаление с над 10% в краткосрочен план. По отношение на работата от къщи половината от фирмите смятат тя да заема 20% от работното време на служителите им, а при останалите компании – между 21% и 50% от него.

Извън непосредствения ефект върху организацията на работното пространство, пандемията промени и средата в офис сградите. В условията на конкурентен пазар все по-голямо значение имат фактори, като удобствата и безопасността за работещите в сградите.

 

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си