27 C
Пловдив
неделя, юли 14, 2024

Компаниите планират реорганизация на офисите и работните пространства

За да осигурят безопасна и ефективна работна среда на своите служители, мениджърите на много фирми обмислят цялостна реорганизация на заеманите офис площи. Въпреки че ковид кризата все още не е отминала, бизнесът вече е начертал скици за трансформация на работните пространства, присъщи доскоро само на пo-инoвaтивнитe, тexнoлoгичнитe и cтapтъп ĸoмпaниитe.

Това показва проучване на Cushman & Wakefield Forton, проведено сред фирми с общо над 43 000 служители в София през първата половина на май.

Според допитването повечето шефове търсят варианти за по-гъвкаво разпределение на офис площите и хибридни начини на работа. От запитаните, 11% посочват, че започват да връщат служителите си на работните места наесен. Малко над половината от фирмите обаче посочват, че ще търсят решения, като Hot Desking, Activity Based Working и други. В анкетата са участвали фирми от аутсорсинг и IT сектора (62%), финансовата сфера (35%), фармацевтични компании и такива, предлагащи правни или консултантски услуги.

Проучването на консултантската компания показва нарастващ интерес към реорганизация на работното пространство, при която служителите нямат собствени бюра, а ползват свободните към даден момент, т.нар „hot desking“. Популярна система за организация на площите е и Activity Based Working, при която в офиса се обособяват различни функционални зони в зависимост от дейностите и работния процес.

Въпреки че реорганизацията ще позволи на компаниите да оптимизират работното пространство, малко над половината от участниците в проучването заявяват, че не планират да променят обема на наетите площи. Други 38% обаче планират намаление с над 10% в краткосрочен план. По отношение на работата от къщи половината от фирмите смятат тя да заема 20% от работното време на служителите им, а при останалите компании – между 21% и 50% от него.

Извън непосредствения ефект върху организацията на работното пространство, пандемията промени и средата в офис сградите. В условията на конкурентен пазар все по-голямо значение имат фактори, като удобствата и безопасността за работещите в сградите.

 

 

Related Articles

Правят нов термален парк край Пампорово

Ще има балнео зона и закрит комплекс за целогодишен туризъм Термален парк ще бъде изграден в планинска местност между Девин и Пампорово. Проектът предвижда създаване...

Започва рехабилитацията на тротоарите около спирките на „Златни пясъци“

Община Варна започва рехабилитация на тротоарните настилки около спирките на градския транспорт, които обслужват КК „Златни пясъци“, информират от администрацията. Очаква се ремонтните екипи...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ