28 C
Пловдив
понеделник, септември 25, 2023

Комисия инспектира сграфитото на Димитър Киров в Стария Пловдив, засегнато от бурята в петък

Днес в 16 часа комисия ще извърши оглед и ще направи предписания за спасяване на сграфитото „Захарий Зограф“ на големия художник Димитър Киров в Пловдив. Бурният вятър събори в петък вечерта фрагменти от уникалната творба, която се намира на стената на сградата на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ в началото на Стария град.

В комисията ще участват – арх. Емануела Маринска – представител на Регионалния инспекторат за опазване на културното наследство при Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство в Министерство на културата, доц.д-р Елена Кантарева – Дечева и.д. директор на ОИ „Старинен Пловдив“, проф. Тони Шекерджиева – Новак, ректор на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“, художник-реставратор от ателието по реставрация и консервация към „Старинен Пловдив“, реставратор от ателието към Градска художествена галерия – Пловдив, арх. Нина Толева – Новак, експерт от отдел „Култура, археология и културно наследство“ на община Пловдив и др.

Сграфитото на Димитър Киров привлича вниманието на туристите в подножието на Стария Пловдив

Екипът на Общинския институт е натоварен от община Пловдив, във възможно най-кратък срок, да изготви проект за реставрация и консервация на сграфитото на Димитър Киров, което е изключително красиво и се вижда от всички посетители на Стария град.

Related Articles

Атрактивни пейки показват забележителностите и туристическите обекти в Симитли

Красиви пейки разказват за природните забележителности и туристическите обекти в община Симитли. Те са с атрактивна форма на книга и са разположени на различни...

Община Тунджа реализира хибриден ВЕИ проект

В община Тунджа започна изграждането на фотоволтаичен парк „Тенево Солар“, първи етап от хибридния ВЕИ комплекс „Тенево“. Той ще включва също и вятърни турбини...

„Европейска нощ на учените“ в УАСГ

- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ