22 C
Пловдив
неделя, юли 14, 2024

Комисия инспектира сграфитото на Димитър Киров в Стария Пловдив, засегнато от бурята в петък

Днес в 16 часа комисия ще извърши оглед и ще направи предписания за спасяване на сграфитото „Захарий Зограф“ на големия художник Димитър Киров в Пловдив. Бурният вятър събори в петък вечерта фрагменти от уникалната творба, която се намира на стената на сградата на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ в началото на Стария град.

В комисията ще участват – арх. Емануела Маринска – представител на Регионалния инспекторат за опазване на културното наследство при Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство в Министерство на културата, доц.д-р Елена Кантарева – Дечева и.д. директор на ОИ „Старинен Пловдив“, проф. Тони Шекерджиева – Новак, ректор на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“, художник-реставратор от ателието по реставрация и консервация към „Старинен Пловдив“, реставратор от ателието към Градска художествена галерия – Пловдив, арх. Нина Толева – Новак, експерт от отдел „Култура, археология и културно наследство“ на община Пловдив и др.

Сграфитото на Димитър Киров привлича вниманието на туристите в подножието на Стария Пловдив

Екипът на Общинския институт е натоварен от община Пловдив, във възможно най-кратък срок, да изготви проект за реставрация и консервация на сграфитото на Димитър Киров, което е изключително красиво и се вижда от всички посетители на Стария град.

Related Articles

Започва рехабилитацията на тротоарите около спирките на „Златни пясъци“

Община Варна започва рехабилитация на тротоарните настилки около спирките на градския транспорт, които обслужват КК „Златни пясъци“, информират от администрацията. Очаква се ремонтните екипи...

Зона за отдих и спорт ще правят в пловдивското село Брестник

С решение на правителство се променя статутът на имот в село Брестник от публична на частна държавна собственост и се прехвърля в собственост на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ