25 C
Пловдив
четвъртък, май 30, 2024

Книга за архитектурата и изложба със знакови обекти представят в Елена

На 7 октомври в гр. Елена представят книгата „Пишеща архитектура“ на арх. Мария Диамандиева и откриват акварелната изложба на арх. Белин Моллов. Това ще се случи във възстановеното в автентичен вид, емблематично за града Старо училище. То е построено през 1874г., изгаря два пъти през 1877г. по време на Освободителната война и през 1988г. От сградата остават само каменните основи, а през 2019г. започва мащабен проект „Култура във вечността“ за възстановяването и превръщането му в художествена галерия.

Арх. Мария Диамандиева за книгата „Пишеща архитектура“:

„Знам, че създателите на въображаеми пространства чрез обеми и форми могат да създават добри литературни текстове, когато се доверяват на света на пространственото си художествено мислене. Архитектурата е текстуална и текстът е архитектурен – по начина си на създаване. Това е книга за писането. Писането като индивидуален акт на свобода, като припомняне, като преживяване на пространството.

Аз съм архитект и понякога пиша. За архитектура. Тук споделям своите архитектурни знания за това с други архитекти, визуални артисти, въобще с всеки, който някога се е докосвал до моделиране на човешки пространства от някакъв вид.

Това е книга на цитатите, книга беседа с бляскави умове, осветявали миналото, и реверанс към всички чудесни истини, осъзнати преди нас.

Арх. Белин Моллов за акварелната изложба:

„Художниците казват, че моите работи са много документални. Да, аз съвсем съзнателно ги правя по този начин, защото съм архитект и малко идеализирам – изчиствам всичко, което загрозява. Няма да видите климатици по фасадите, грозни графити или дървета, които изцяло закриват сградите.

Винаги съм казвал, че станах архитект, защото обичах да рисувам от съвсем малък. Това беше моето увлечение, моята съдба. Имаше и един друг специален фактор – когато бях в осми клас, направиха математическите паралелки в гимназиите и аз бях в първата. Моите учители по математика и по рисуване (учих рисуване факултативно през целия гимназиален курс) бяха млади хора, много ги уважавах, но за мен те бяха приятели, които ме насочиха към архитектурата. Когато станах студент, осъзнах колко солидна е била моята подготовка още от училище за отдаването ми на тази прекрасна професия.“

Изложбата на арх. Моллов ще продължи до 21 октомври.

Related Articles

От 30 май: „Дни на енергийната ефективност и зелената енергия 2024“ в Бургас

От 30 май до 1 юни в Културен център „Морско казино” в Бургас и онлайн ще се проведе конференция „Дни на енергийната ефективност и...

Инвестират над 126 млн. лв. в градски транспорт с нулеви емисии

Над 126 млн. лв. ще се инвестират в градски транспорт с нулеви емисии, зарядни станции и инфраструктура за безопасна градска мобилност. Те ще бъдат...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ