4 C
Пловдив
сряда, февруари 21, 2024

Кметът Фандъкова: Княжевският лифт може да се възстанови

Проучване доказва, че Княжевският лифт може да се възстанови по съществуващо положение, обяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова на последната сесия на Столичния общински съвет. Според нея това е и единственият вариант, при който възстановяването може да се случи в обозримо бъдеще. Фандъкова напомни също, че Столична община спечели съдебната процедура със собственика на лифтовете. Направено е и обследване с външни експерти, което да предложи начини за възстановяване на Княжевския лифт.

ИСТОРИЯТА

Това е първият кабинков лифт в България, построен през далечната 1969 г. Изпълнител на проекта е била австрийска фирма на „Братя Гирак“. Началната му станция е в кв. „Княжево“ на 744 м надморска височина и стига до „Копитото“ на 1348 м. н. в. Дължината на линията е 1900 м и се е изминавала за около 11 минути. Капацитетът на лифта е бил транспортиране на около 600 души до Витоша за един час.

След повреда на лифта, когато въжената линия напълно блокира, в началото на 90-те години съоръжението е спряно и оттогава очаква нова страница в историята си. Към момента голяма част от кабинките му липсват – ограбени са след спирането на лифта, заради ценния алуминий.

 

Related Articles

Инж. Илиян Терзиев: С 1/3 намаля продукцията на строителния бранш

Икономическият отчет на Камарата на строителите за 9-месечието на миналата година показва, че продукцията на строителния бранш е намаляла с 1/3, съобщи за БНР...

До края на март започва ремонтът на язовир „Огоста“

Има инвестиционно намерение за изграждане на плаващ соларен парк в него Откриване на строителна площадка за ремонта на язовир „Огоста“ се очаква до края на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ