24 C
Пловдив
понеделник, юли 22, 2024

Кметът на Варна иска от МРРБ премахване на незаконни обекти от „Златни пясъци“

Кметът на Варна Иван Портних изпрати писмо до министрите на министерствата на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков и на туризма – Илин Димитров, с настояване търговските обекти в курорта „Златни пясъци“, за които Община Варна не е изработвала и внасяла за съгласуване в МТ схеми, нито е издавала разрешение за поставянето им, да бъдат премахнати.

„Най-красивият национален курорт по Северното Черноморие – „Златни пясъци“, за поредна година посреща първите туристи в неугледен вид, със стотици грозни търговски обекти по централната алея, които са с изтекли разрешителни преди повече от 2 години!
Община Варна не е изработвала и внасяла за съгласуване в Министерството на туризма схеми, нито е издавала разрешения за поставянето им, което ги прави незаконни. Затова липсата на адекватна реакция и бездействието от институциите, които имат отношение към проблема, е силно озадачаваща“, се казва в писмото.

Кметът припомня, че Община Варна няма правомощия да премахва незаконни обекти, които се намират на територията на национални курорти. Съгласно чл.13, ал. 6 от ЗУЧК, по реда на чл.57а от ЗУТ, това е в компетенциите на ДНСК, към Министерството на регионалното развитие и благоустройството, съответно на РДНСК – Варна.

„Въпреки това, такива действия не се предприемат вече месеци наред, с оправдания за образувани съдебни дела срещу отказа на общината да издаде разрешения за поставяне на обектите. Но как се издават разрешения за битпазар в най-красивия курорт, който закрива гледката край морето и генерира огромно количество отпадъци!“, пита кметът.


„Обстоятелството, което РДНСК посочва като мотив за бездействие – изчакване на приключване на административни дела, е несъстоятелно и не променя факта, че постройките са незаконни.

Бездействие демонстрира и Министерството на туризма!

„Тази трайна липса на желание за реакция от държавните структури за спазването на закона, поражда безпокойство и буди огромно недоумение! В тази връзка се обръщам отново към Вас с настоятелното искане не само да бъде извършена реална проверка, но и да бъдат предприети всички действия по компетентност, включително премахване на незаконните бараки, за да може Златни пясъци да върне облика си на национален курорт и на визитка на българския морски туризъм, с който всички да се гордеем!“, завършва кметът на Варна.

Related Articles

Копенхаген е сред най-устойчивите градове в света

Копенхаген - със своите иновативни практики и амбициозни цели, градът се превърна в глобален модел за устойчиво развитие и действия в областта на климата. Зелена...

Статуята на Хермес от Хераклея Синтика става част от музея в Петрич

Двуметровата статуя на Хермес, открита в Хераклея Синтика, вече ще е в музея в Петрич. Това съобщи пред БНР ръководителят на разкопките проф. Людмил...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ