21 C
Пловдив
събота, юни 15, 2024

Кметове от Североизточна България с обща стратегия за бизнес развитие

Кметовете от 6 общини в Североизточна България подписаха съвместна декларация за сътрудничество с призив за по-бързо завършване на автомагистрала “Хемус”, развитие на туризма и общи инвестиции в региона. Домакин на срещата бе кметът на Варна Благомир Коцев. Той представи своята идея за подобряване на свързаността между общините в Североизточна България. Според него, ако тази цел бъде постигната, това ще помогне и за привличането на инвеститори в района. Градоначалникът коментира, че има европейски финансови механизми, пред които може да се кандидатства, но е необходимо проектите да бъдат разработени в партньорство.

Кметовете на Варна, Силистра,Търговище, Разград, Шумен и Добрич се обединиха около идеята за създаването на логистична зона и технологичен хъб край морето, които биха подпомогнали целия район.

Те подписаха обща декларация, в която се казва:

Като отчитаме ресурсите на Североизточния регион и геополитическите обстоятелства; като демонстрираме воля за сътрудничество в полза на икономическото състояние на Североизточна България; като демонстрираме увереност, че обединяването на усилията на общините в региона ще доведе до повишаване стандарта на живот и икономическия просперитет на гражданите се обединяваме върху три основни приоритета и призоваваме за:

Ускоряване на усилията на държавата за довършване на Автомагистрала „Хемус“ и изграждане на международните транспортни коридори.

Обединяване на ресурсите на Североизтока за развитие на туризма.

Интегриране на инвестициите в региона за ускорен икономически напредък, търговска и транспортна свързаност и общи усилия за привличане на европейско и друго финансиране”.

Related Articles

САБ обяви конкурс за проектиране на комплекс със смесено предназначение в Бургас

Съюзът на архитектите в България търси реализация на своя дългогодишен актив – имот в Промишлена зона „Север“ на Бургас, с площ от 8 156...

За 1.4 млн. лв.: Обновяват лекоатлетическата писта в Стара Загора

Ремонтът трябва да приключи на 30 юни 2025 г. Започна основният ремонт на лекоатлетическата писта на тренировъчния стадион „Берое“ в Стара Загора, съобщиха от пресцентъра...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ