Клъстер „Туризъм“ обединява бизнеса в зимните курорти

0

Подобряване на инфраструктурата, опазване и експониране на културно-историческото наследство са сред целите му

Хотелиери и ресторантьори в Пиринския край обединяват усилия за създаване на клъстер „Туризъм”. В ядрото са собственици и ползватели на обекти в ски курорта Банско, но проектът предвижда клъстерът да има не само общинско, но и регионално значение. Ще се работи за осигуряване на добра бизнес среда за развитие и повишаване на конкурентоспособността на икономиката. Сред приоритетите на бизнес сдружението са благоустрояване на инфраструктурата, опазване, подобряване състоянието и експониране на културно-историческото наследство, развитие на туристическите атракции, както и контрол на качеството на туристическата услуга в курортните ни центрове. Тeзи цели ще бъдат постигнати чрез по- добро сътрудничество между общината и представителите на хотелиерския и ресторантьорски бизнес в района. Първата стъпка е да се изготви анализ на бизнес климата в курортите и да се проучат възможностите за обособяване на клъстер, така че ефектът от него да е максимален. Това е един от приоритетите сред годишните задачи на предприемачите за развитие на туризма в Пиринския край. Новата регионална структура ще се развива паралелно с националната стратегия за туризма, която предвижда създаването на четири туристически клъстера, сред които е и клъстер „Ски туризъм”. В него влизат изявените ски дестинации Банско, Смолян, Чепеларе и Боровец. Този клъстер ще се разшири и със зона „Витоша”.  Сред идеите на клъстер „Туризъм“ в Банско е да се създаде приложение за мобилни телефони, което ще представлява електронен пътеводител на курорта. Вече е изготвен общ календар на всички спортни и културни събития, който ще бъде преведен на няколко езика. Предстои да се въведат и стандарти за качество и управление с марката „Уникално Банско”.

 

Чупрене с устройствен план за ски зона

12-13-ski3В Чупрене бе представен общият устройствен план на туристическа и ски зона, която ще бъде изградена в планината над селото. Той е изработен от архитект Емил Леков, който е автор и на плана за ски зоната в Банско. Идеята за създаване на туристическата зона „Миджур” е от 2012 г. Тогава тя е записана като бъдещ проект в нова стратегия за развитие на общината. След това е включена и в плана за развитие на Видинска област през следващите години. Отчетено е, че селото има всички природни дадености да се развива като зимен център, подобно на намиращия се отвъд границата – в Сърбия, „Бабин зуб”. Вместо в него, скиори от Видин и Белоградчик ще предпочитат българския център „Миджур”, смята кметът на общината Ваньо Костин. Разстоянието до Видин е само 60 км, а до Белоградчик – 20. Бъдещата зона ще се разпростира върху площ от 710 дка. Планът предвижда изграждане на две трасета за две ски писти, 4 учебни плаца, 2 площадки, лифтове, малки влекчета, ски пътеки. Чрез лифт ще се стига от селото до зоната и той ще обслужва туристи и през зимата, и през лятото. Наличието на учебни площадки и ски влекчета говори, че зоната е предназначена за начинаещи скиори и деца. По-голямата част от зоната се намира в алпийската част на планината, която е пуста – с пасища и каменисти места и има естествени наклони. Ще са необходими само малки просеки за пистите. Това улеснява работата по изграждането. В зоната няма да се строят големи хотели. Легловата база ще бъде създадена чрез малки хотели и къщи за гости в Чупрене и съседните села – Репляна, Горни Лом, Средогрив, Протопопинци. В тях има много свободни къщи, които след малък ремонт могат да се превърнат в уютни домове за планинарите. Има и много свободни терени, които ще бъдат продадени изгодно на желаещи да строят къщи и да развиват бизнес в района. Селата от цялата община са с обновени водопроводи и площади. Всички пътища са рехабилитирани и преасфалтирани основно. Това е станало в края на 2014 година с финансиране по Програмата за развитие на селските райони. Това означава, че придвижването от зоната до къщите за гости ще става само за 20-30 минути. Ремонтиран е и пътят до Белоградчик. Изготвянето на плана е само първата крачка към реализиране на проекта за туристическа и ски зона, обяви кметът на общината Ваньо Костин. Следва изготвяне на оценка за въздействие върху околната среда, както и уреждане на собствеността на имотите. Повечето от тях са държавна и общинска собственост, но има и частни. Когато приключим процедурата за изграждането на зоната, ще потърсим инвеститор. Ще я изградим на базата на публично-частното партньорство, посочи Костин. На средства от Европа не можем да се надяваме, тъй като ЕС не предвижда финансиране на проекти, от които ще постъпват приходи, обясни кметът. Изграждането на зоната ще създаде нов поминък на планинското население и ще се превърне в източник на доходи, смята Костин. Според него първите съоръжения за използване на зоната ще бъдат готови през 2020 година.

 

Изграждат нови трасета за спускане в Пампорово

12-13_PamporovoОбщинският съвет в Смолян прие решение, с което иска от държавата увеличение на пистите в Пампорово с общо 8 км и разширение на съществуващите трасета за ски алпийски дисциплини. Съветниците одобриха искане до министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова за изменение на действащия общ устройствен план на курорта. Изработването на проект за изменение на плана на Пампорово е разрешено от министерството през октомври 2014 г. След това е направено предпроектно проучване на състоянието на съществуващите писти и проучване за нови, с които може да се направи разширение на ски зоната. Според анализа, за да се спазят изискванията на новата наредба за информационната обезпеченост на ски пистите, както и на правилника на Международната федерация по ски за провеждане на състезания по ски алпийски дисциплини, е наложително трасетата да достигнат оптималните широчини до 30-40 м. Необходимо е проектиране и прокарване на нови ски писти заради недостатъчния им настоящ капацитет и големия интерес на скиорите. Предложените нови трасета са разделени в две групи – препоръчителни като оптимизация на предвидени, но не изградени по плана на курорта и такива с далечна перспектива. Общинските съветниците искат и подмяна на част от съществуващите лифтове с нови, както и изграждането на нови паркинги, съобразени с капацитета на туристите.

 

Малката писта „Кулиното” край Разлог започна работа

12-13raz1Любителите на зимните спортове вече имат възможност да посещават малката ски писта „Кулиното“ в едноименната пиринска местност край прохода Предел, съобщиха от общинската управа в Разлог. Общата дължина на пистата е около 1300 метра. Тя се обслужва с влек „Помагалски“, разполага и с детски влек. В момента заради липсата на достатъчно сняг е отворена детската писта и работи малкият ски влек. Пътят до пистата и паркингът край нея са почистени и достъпни. Билети могат да бъдат закупени от билетния център край съоръжението, което работи всеки ден от 9.00 до 16.00 часа. Няма промяна в цените на билетите от миналия сезон, допълват от община Разлог. За да осигури безопасността на жителите и гостите на града и района, решили да изживеят приятни мигове на ски пистата, община Разлог е сключила договор с Планинската спасителна служба при БЧК. Разложката писта е предпочитана от по-неопитни скиори и от семейства с деца. Тя предлага добри условия за каране на ски и сноуборд, а цените я правят достъпна за всеки джоб, допълниха нейните стопани от общината. За възрастни билетът за еднократно спускане е 2 лева, еднодневната карта струва 12 лева, полудневната (след 13.00 часа) е с цена 8 лева. Учениците и студентите ползват намаление и за тях еднодневната карта е 8 лева, полудневната – 6 лева. Наемът на ски оборудване за един ден е 15 лева.

 

Велинград развива SPA сътрудничество с Кувейт

12-13velСъвети в областта на туризма ще получава от Кувейт SPA столицата на Балканите Велинград. Това стана ясно при посещение на посланика на азиатската държава Якуб ал Атиики в курортния град. По време на гостуването си дипломатът се срещна с кмета на Велинград д-р Костадин Коев. SPA курортът е първият общински център, който посланикът посещава извън София. Той изрази желание да помогне на града да се развива като туристическа дестинация и при следващото си посещение да доведе със себе си кмет на град в Кувейт, с който Велинград да започне близко сътрудничество. Освен високия гост, кметът на Велинград посрещна и придружаващия го Мохамед ал Бакари, представител на BBC Arabic за Балканския полуостров. Посланикът поднесе на д-р Коев сувенирна карта и герба на Кувейт и го покани да посети неговия роден град.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си