26 C
Пловдив
събота, септември 23, 2023

Килийното училище в Широка лъка става музеен комплекс

В музеен комплекс на духа се превръща старото килийно училище към църквата „Успение Богородично“ в Широка лъка. Процедурата  по обществената поръчка е проведена, а правителството вече е  отпуснало на община Смолян 760 846 лева за проекта. За реставрацията и адаптацията на старото, полусъборено училище през септември бе избрана асеновградската фирма „Запрянови – 03“ ООД.

Обектът е собственост на Пловдивската митрополия, като правителството насочи целевите средства към общината и затова тя е възложител. Застроената площ на сградата е близо 200 кв. м, а разгънатата застроена площ – около 400 кв. м. Прогнозната стойност за изпълнение на обекта е 634 036 лв. без ДДС.

ИСТОРИЯТА

Храмът в Широка лъка е построен за 38 дни от местните хора през пролетта на 1834 г. след специалното разрешение на Махмуд Първи. Църквата е изрисувана от Димитър Зограф, брат на прочутия Захарий Зограф. Смята се, че храмът е чудотворен, заради многото изцеления на болни и хроми, които са го посещавали. След време е била построена камбанария в двора с две камбани.

В свое послание Екзарх Стефан Първи споделя, че църквата в Широка лъка му е помогнала да завърши семинария и да отдаде живота си на вярата, тъй като бил кръгъл сирак. В двора на църквата се намира училището „Свети Панталеймон“, което по-миналата година навърши 130 години. Училището е изградено през 1888 г. от местни майстори като целият комплекс е паметник на културата от национално значение.

ПРОЕКТЪТ

След като се изпълни проектът за реставрация и адаптация на сградата ще се оформи уникален по рода си комплекс заедно с църквата.  Намеренията са да се експонират като постоянна сбирка археологическите находки за ранното християнство от района на Смолян. Ще се направи документална изложба за началото на образователното дело. „Желанието ни е да сложим няколко картини на Владимир Рилски. Като влезе турист, два часа да има какво да гледа и да онемее“, споделят от кметството в Широка лъка.

Related Articles

Вече в сила: С 5 км/ч с тротинетка през столичните паркове

Новите правила за движение на електрическите тротинетки в София вече са в сила. Това съобщи председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, който припомни,...

Вековно дърво в Плевен указва историческите и културни забележителности

Указателни табели, насочващи към историческите и културните забележителности на Плевен, бяха монтирани на дънера на дърво, което е на близо 150 години. Дънерът се...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ