15 C
Пловдив
петък, април 19, 2024

„Керамика Бургас“ – българска инвестиция в производство с европейско качество

Продукцията на най-новия завод за производство на тухли „Керамика Бургас“ е вече на пазара. Предприятието е последно, построено на Балканите. Зад впечатляващата инвестиция стои български бизнес модел, амбиция родното производство да е на световно ниво и философията, че качеството трябва да е преди печалбата.

Какво е да откриваш завод във време на пандемия, какво мотивира един български предприемач и премерен ли е рискът му – повод за разговор със собственика и управител на новия завод за производство на тухли г-н Куртлаков.

Г-н Куртлаков, по време на пандемия, когато много компании закриват бизнеса си, Вие откривате нов модерен завод за производство на тухли. Стратегическо планиране или експеримент е тази стъпка?

Тази инвестиция е планирана от години и беше наложително сега да се случи, защото пазарът ме притиска за асортимент, за количество и най-вече за качество. Затова бях длъжен да инвестирам в ново производство и мощности. В завод, в който всичко е роботизирано и автоматизирано.

Какво мотивира един български предприемач да инвестира толкова сериозен финансов ресурс в производство от ново поколение? Това ли е Вашата формула да преборите конкуренцията?

Знаете ли, клиентите стават все по-претенциозни, конкуренцията в бранша също расте. Това са сериозни фактори, които подсказват, че единственият начин да оцелееш на пазара, е да дадеш качествен продукт. Малко са хората, които се наемат да направят такава инвестиция в България. И причините са две. Първата е, че секторът за производство на тухли, в който работим, през годините не е бил достатъчно технологично развит. След демокрацията пък заводите се разграбиха и унищожиха и никой не инвестираше в тях. А и самата инвестиция е доста скъпа. Втората причина е, че производственият процес е много дълъг и сложен. Работи се 365 дни в годината, 24 часа в денонощието. Продукцията трябва да се подава равномерно, непрекъснато трябва да се следи качеството на глината от изкопаването, до преработката, изсушаването, изпичането, пакетирането, експедицията. Всичко това е свързано с много труд и отговорности.

Дайте малко характеристики на производствените мощности. Какъв е капацитетът, колко работници и екип са ангажирани в производството?

Капацитетът на завода е 300 тона дневно. В сравнение с доайените в производството на тухли, като Винербергер, ние произвеждаме по-малко количество, но пък това ни дава стимул и спокойствие да обърнем по-голямо внимание на качеството и клиентите . От Винербергер заложиха едни стандарти и ние като местни производители трябва или да ги следваме, или да затворим. Доста предприемачи избраха второто, защото им се видя скъпо. Аз реших да следвам този темп на развитие и инвестиции в качеството и успях. Успях, защото съм по-далеч от големите производители, които оперират на пазара. Това ми даде смелост да вървя напред и хъс да докажа, че български производител може да върви по европейските стандартите за качество. Винаги ми е било болно, като са ни заливали с внос отвън и съм бил сигурен, че и в България може да се произвежда качествен продукт.

          

В целия комплекс работят 110 души. Но ние произвеждаме и сухи смеси, и стиропор, и арматурни заготовки, и транспортен бетон. Имаме и складова база. Иначе ангажираните пряко с производството на тухли са 36 човека. Няма нужда от повече хора, тъй като всичко е роботизирано и автоматизирано. Заложили сме на иновациите – японски роботи, немски машини, немска автоматизирана система, пещта ни също е немска. Не сме направили никакъв компромис в оборудването и това си личи от качеството на продукта.

             

За инженеринга се спряхме на две от водещите фирми – Гръцката SABO S.A. и Българската „Ремонтсрой“АД, на който благодарим за професионализма и перфектно свършената работа.

С какво новата марка тухли „ClimaTON” е атрактивна пред останалите на пазара. Защо да бъде предпочетена?

Освен, че сме безкомпромисни по отношение на качеството, ние имаме по-добра логистична схема и по-добра цена. А това е сериозно предимство за строителния бранш.

Премерен ли е рискът и кое е най-трудното, когато си заложил собствени, изкарани с години честен труд, средства?

На българския предприемач без обществени поръчки и протекции от властта, винаги му е трудно. Той залага целия си живот и този на семейството си за да прогресира. Рискът е огромен, тъй като факторите, които могат да те смачкат са много. Когато дойдох тук имаше само площадка и стар, амортизиран завод, с много служители и малки годишни приходи. Затова през годините стъпка по стъпка сме инвестирали в други производства свързани със строителството, с което успяхме да получим доверието на банките за една по- мащабна инвестиция. Благодарение на финансовата подкрепа на банка ДСК тази инвестиция беше реализирана.

Удовлетворен ли сте от постигнатото?

Аз имах една голяма мечта като дойдох преди години в това предприятие. И тя бе да направя напълно автоматизирано и роботизирано производство. И в този смисъл съм щастлив човек, защото реализирах мечтата си. При мен финансовият успех не е водещ. По-важното е да следваш целите си и мечтите си и да ги постигаш. Днес на тази площадка има един модерен завод който произвежда керамични блокове под марката ClimaTON”.

Керамика Бургас“ бе сред най-големите компании в класацията за лидерите в сектор „Строителни материали“ по приходи, печалба, нает персонал и тренд на растеж. Това задължава ли Ви и гледате ли напред към първите места?

За нас е изключително важно, че направихме качествен продукт, който да е устойчив в годините. Това ми дава спокойствието че инвестицията е успешна.

 

               

Related Articles

Проект: Полети до Рим и Милано от Летище Пловдив

Възможностите за откриване на директни авиолинии от Пловдив до италианските Рим и Милано обсъдиха на Летище Пловдив. На срещата присъстваха председателят на Конфиндустрия България...

Благоустрояват междублокови пространства в Бургас

Започнаха дейности за благоустрояване на пространствата около блокове 107, 108, 109 и 112 в к-с „Меден рудник“ в Бургас. Те са част от общинската...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ