24 C
Пловдив
събота, май 25, 2024

Качествената работа, сроковете и прозрачността в обществените поръчки обсъдиха кметът на София и КСБ

Кметът на София Васил Терзиев и представители на Камарата на строителите в България проведоха работна среща в края на изминалата седмица. На нея столичният кмет информира, че се работи за осигуряване на по-голяма прозрачност и яснота по процедурите на обществените поръчки – да бъде ясно какви са техническите задания, да има предвидимост и да се даде по-дългосрочен поглед какво и къде ще се изпълнява. Важно е също така да се постигне по-високо качество и в срок. Във връзка с обявяването на обществени поръчки от районните администрации се планира това да се извършва от централизирано звено към СО. Продължава подготовката на платформа за картиране на проектите, които общината ще изпълнява. Целта е те да са публични и видими.

От КСБ се интересуваха за планираните инвестиции в сектор ВиК. От Общината съобщиха, че е започнало изграждането на канализационни обекти в кв. “Обеля“, продължава работата в кв. “Драгалевци“, в районите „Банкя“ и „Нови Искър“. Предстои в края на месеца да стартира строителството на канализация по ул. “Едуард Генов“. Планират се обществени поръчки за изграждане на корекция на р. Драгалевска и др. По отношение на проекти по ОПОС за канализация, в процес на подготовка е втори етап на изграждането на ВиК инфраструктура в София на приблизителна стойност 230 млн. лв. В момента са разгледани няколко проекта, но те са върнати за отстраняване на забележки.

Кметът Терзиев информира също, че се предвижда оформянето на т.нар. “зони за намеса”. Това са бизнес или индустриални зони, в които първо трябва да бъде изградена нужната инженерна инфраструктура и след това да се пристъпи към изграждане на сгради. По този начин се осигурява необходимото за развитие на цялата зона, а не се работи на парче.

По време на срещата бяха обсъдени и въпроси, свързани с искането на строителите за индексация. Към момента се изпълнява решението на предишния Столичен общински съвет за индексация от 15%. Екипът на кмета Терзиев пое ангажимент да се проведе съвместна среща с Министерство на финансите, Министерство на регионалното развитие и благоустройството и на нея да се обсъдят въпросите, свързани с индексацията.

Снимка: СО

Related Articles

Монтират ново осветление по ул. “Шести септември“ в столицата

Започна изпълнението на проекта за ново осветление по ул. “Шести септември“ в София, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Предвижда се да бъдат монтирани 19...

Ще реставрират сградата на бившата Земеделска банка в Търговище

Общината обяви поръчка за избор на изпълнител Връщат блясъка на архитектурна перла в Търговище. Общината обяви поръчка за избор на изпълнител на ремонта на сградата...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ