29 C
Пловдив
четвъртък, юни 13, 2024

Как се произвежда енергия в дома показват на Празник на слънцето в кв. „Факултета“

Как всеки може да произвежда енергия в дома си показват на Празник на слънцето в софийския квартал „Факултета“. Фотоволтаичните системи за балкони и фасади се включват директно към електрическата мрежа и генерират до 800 кВтч електричество на година – достатъчно, за да захраните хладилник, телевизор, компютър и друга техника с безплатна енергия от слънцето.

На 20 юни, най-дългия ден в годината, „Грийнпийс“ – България, Хабитат България и Център МИР организират празник на слънцето в квартал „Факултета“. На събитието ще има три работилници за деца – музикална за хип-хоп, работилница за рисуване на графити и работилница за брейк танци.

Порасналите гости на празника ще могат да видят отблизо балконски фотоволтаик и да се запознаят с възможностите, които този уред дава за облекчаване на месечните им сметки. Той генерира електроенергия от слънцето и се свързва директно към съществуващата електрическа мрежа в жилището чрез включване на щепсела в контакта. Plug-in PV системите обикновено се състоят от два стандартни соларни модула, които произвеждат достатъчно електроенергия, за да покрият значителна част от консумацията в домакинството през деня.

Системите с балконски модули са безопасни и финансово изгодни в дългосрочен план. С включването на соларен модул към електрическата мрежа домакинствата могат да намалят сметките си за ток и да дадат своя личен принос към енергийния преход.

Related Articles

С над 1 млн. лева: Община Хисаря модернизира Дома за възрастни в Старосел

Община Хисаря започва реализацията на проект по ОП „Национален план за възстановяване и устойчивост“, Компонент „Социално включване“, програма за модернизиране на дългосрочната грижа. Ще...

Обновената антична вила „Армира“ отваря врати за посетители

Дворецът е паметник на културата с национално значение След обновяване по европейски проект, античната вила „Армира“ край Ивайловград, ще отвори врати отново за посетители след...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ